Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI456105/Al-Buji

ŽIADNE MIESTO V GAZE NIE JE PRE DETI BEZPEČNÉ

Kríza v Gaze a Izraeli trvá už tretí týždeň a humanitárna situácia detí je čoraz horšia. UNICEF vyzýva na prímerie, prepustenie všetkých rukojemníkov a bezpečný a trvalý prístup s potrebnými zásobami k civilnému obyvateľstvu. 

 


Vo všetkých vojnách najviac trpia deti. Od útoku na Izrael, 7. októbra 2023 a následného neutíchajúceho bombardovania pásma Gazy boli deti zabíjané, unášané, mrzačené a vystavené veľmi traumatizujúcim udalostiam. Pri útokoch v Gaze bolo údajne zabitých 2 360 detí a 5 634 detí bolo zranených - denne bolo zabitých alebo zranených viac ako 400 detí. Viac ako 30 detí v Izraeli údajne prišlo o život a tisíce ďalších zostávajú v zajatí v Gaze.


 
Sedemročný Salem opúšťa so svojou rodinou štvrť Tal Al-Hawa v meste Gaza, aby našli útočisko na inom mieste v pásme Gazy.

 

Deti v Gaze čelia prehlbujúcej sa katastrofe

Deti a rodiny v Gaze boli odrezané od prístupu k potravinám, vode, liekom a zdravotníckym službám. Viac ako milión ľudí (polovica obyvateľov) utieklo zo svojich domovov pred očakávaným pozemným útokom, ale nemajú sa kam bezpečne ukryť. Toto 18-dňové obdobie je najsmrteľnejšou eskaláciou nepriateľských akcií v Gaze a Izraeli od roku 2006. "UNICEF naliehavo vyzýva všetky strany, aby sa dohodli na prímerí, umožnili prístup humanitárnej pomoci a prepustili všetkých rukojemníkov," uviedla Adele Khodr, regionálna riaditeľka UNICEF pre Blízky východ a severnú Afriku. "Aj vojny majú svoje pravidlá. Civilisti musia byť chránení - najmä deti - a za každých okolností treba vynaložiť všetko úsilie na ich ochranu." 

 

„Aj vojny majú svoje pravidlá. Civilisti musia byť chránení - najmä deti - a za každých okolností sa musí vynaložiť všetko úsilie na ich ochranu."

- Adele Khodr, regionálna riaditeľka UNICEF pre Blízky východ a severnú Afriku. 

 

"Očakáva sa, že zásoby paliva sa v najbližších dňoch vyčerpajú, čo ohrozí lekársku starostlivosť a schopnosť humanitárnych pracovníkov dostať sa k ľuďom v núdzi. Nemocnice sa spoliehajú na generátory, aby udržali životne dôležité služby v prevádzke. "Inkubátory, ktoré práve teraz udržiavajú pri živote deti, sú závislé od dodávok energie," povedala Russell, Výkonná riaditeľka UNICEF. "V určitom okamihu sa dodávky zastavia a nikto z nás si ani len nechce predstaviť, čo sa stane s týmito deťmi. Je to pre ne jednoducho hrozná, hrozná situácia."

 

Prístup humanitárnej pomoci je nevyhnutný 

Prvých 20 nákladných áut s humanitárnou pomocou dorazilo do Gazy cez hraničný priechod Rafah z Egypta, 21. októbra a priviezlo nevyhnutné zásoby od agentúr OSN aj UNICEF. Množstvo zásob, ktoré bolo doposiaľ povolené doviezť predstavuje len zlomok toho, čo je reálne potrebné. Predstavitelia OSN tvrdia, že na pokrytie nevyhnutných potrieb v Gaze by bolo potrebných najmenej 100 nákladných vozidiel denne. UNICEF vopred umiestnil v Egypte životne dôležité zásoby na pomoc pre 250 000 ľudí. Nákladné autá naložené zásobami stoja na hraniciach a čakajú na povolenie vstúpiť do Gazy.
 


Nákladné autá plné zásob od agentúr OSN stoja na hraničnom priechode Rafah a čakajú na vstup do Gazy.

 

Medzinárodné spoločenstvo je zodpovedné za ochranu detí 

"Vo vojne platia humanitárne pravidlá," povedala Kate Russell, Výkonná riaditeľka UNICEF. "Civilisti by nemali trpieť a my by sme sa mali snažiť urobiť všetko pre ich ochranu. To znamená zabezpečiť, aby mali jedlo a vodu, aby mali prístup k zdravotnej starostlivosti. Myslím si, že je to povinnosť nás všetkých.“ "Vojny sú všade," pokračovala. "Musíme zabezpečiť, aby boli civilisti a hlavne deti boli chránené, pretože deti vojny nezačínajú, nemajú silu ich zastaviť a v konfliktoch trpia prvé a najviac. Myslím si, že my všetci ako medzinárodné spoločenstvo sa musíme spojiť a nájsť spôsob, ako zabezpečiť, aby sa im v týchto situáciách ubližovalo čo najmenej." Reakcia UNICEF sa bude naďalej zameriavať na ochranu detí, ktoré sú odkázané na humanitárnu pomoc. 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí