Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0618976/Pashkina

Smutný koniec školského roka na Ukrajine

Školský rok na Ukrajine sa blíži ku koncu v znamení prázdnych tried, zničených školských zariadení a detských úmrtí

 

17 percent škôl podporovaných UNICEFom na východnej Ukrajine je poškodených alebo zničených 

 
KYJEV/NEW YORK, 4. mája 2022 – Najmenej jedna zo šiestich škôl podporovaných UNICEFom na východnej Ukrajine bola od začiatku vojny poškodená alebo zničená, vrátane školy 36 – jedinej „Bezpečnej školy“ v Mariupole – čo len podčiarkuje dramatický dopad konfliktu.
 
Od vypuknutia vojny vo februári sa uvádza, že stovky škôl po celej krajine boli zasiahnuté v dôsledku použitia ťažkého delostrelectva, náletov a iných výbušných zbraní v obývaných oblastiach, zatiaľ čo iné sa používajú ako informačné centrá, prístrešky, zásobovacie centrá alebo na vojenské účely.
 
„Začiatok akademického roka na Ukrajine bol nádejou a prísľubom pre deti po pandémii COVID-19,“ povedal Murat Sahin, zástupca UNICEFu na Ukrajine. "Namiesto toho boli zabité stovky detí a školský rok sa končí zatvorením tried v dôsledku vojny a zdecimovania vzdelávacích zariadení."
 
Pre deti zasiahnuté krízou je škola veľmi dôležitá – poskytuje im bezpečný priestor, tu zažívajú zdanie normálnosti v najťažších časoch. Vzdelávanie niekedy doslova zachraňuje životy – poskytuje deťom informácie o rizikách smrtiacej výbušnej munície a spája ich a ich rodičov so základnými zdravotnými a psychosociálnymi službami.
 
„Zaistenie prístupu k vzdelaniu môže byť rozdielom medzi pocitom nádeje alebo zúfalstva pre milióny detí,“ dodal Sahin. "Je to kľúčové pre ich budúcnosť a budúcnosť celej Ukrajiny."
 
Spolu s partnermi sa UNICEF snaží zabezpečiť pre ukrajinské deti čo najviac možností vzdelávania:
 
  • Všeobecná ukrajinská on-line vzdelávacia platforma pre študentov v ročníkoch 5-11, ktorú vyvinulo Ministerstvo školstva a vedy s podporou UNICEF počas pandémie COVID-19, má dosah na viac ako 80 000 vysídlených študentov na Ukrajine.
  • V desiatkach staníc charkovského metra, kde boli deti nútené ukryť sa kvôli bezpečnosti, dobrovoľníci podporovaní UNICEF zriadili priestory, kde sa učitelia, psychológovia a športoví inštruktori pravidelne s deťmi hrajú.
  • Epizódy na novej on-line platforme materských škôl „Numo“ podporovanej UNICEF a ministerstvom školstva a vedy pravidelne zaznamenávajú státisíce zhliadnutí.
  • Prebiehajúca digitálna kampaň vzdelávajúca o riziku výbušnín (EORE), ktorú vytvoril UNICEF so Štátnou pohotovostnou službou Ukrajiny, oslovila on-line 8 miliónov používateľov.
  • Takmer 250 000 detí využilo dodávky súvisiace so vzdelávaním, ktoré UNICEF poskytuje útulkom, staniciam metra a iným miestam, kde sa nachádzajú vysídlené deti.
  • Pre deti, ktoré utiekli z Ukrajiny, UNICEF podporuje vlády a samosprávy, aby začlenili deti do národných školských systémov spolu s alternatívnymi vzdelávacími cestami, vrátane digitálneho vzdelávania.

 

„Napriek hrôzam vojny sa podarilo zabezpečiť, aby sa deti mohli vzdelávať,“ povedal Sahin. "Najdôležitejšie je zastaviť boje, aby bolo možné zrekonštruovať triedy a školy, a tie sa mohli opäť stať bezpečnými a zábavnými miestami.“

 
Deti a školy musia byť chránené v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Strany konfliktu musia prijať opatrenia, aby sa vyhli použitiu výbušných zbraní v obývaných oblastiach a použitiu vzdelávacích zariadení pre vojnové účely.
 

O UNICEFe

UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pôsobíme vo viac ako 190 krajinách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. 
 
Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí