Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0627016/Jones/AFP

Vojna na Ukrajine = detská kríza mimoriadnych rozmerov

ŽENEVA/LVIV, Ukrajina, 6. mája 2022 – Slová regionálneho poradcu pre Ochranu detí v Európe a Strednej Ázii, Aarona Greenberga počas brífingu UNICEF v Geneva Palais o situácii detí na Ukrajine

„Dva mesiace vojny na Ukrajine zanechali 7,7 milióna ľudí vnútorne vysídlených a viac ako 5,5 milióna ľudí vyhnala vojna aj cez medzinárodné hranice, vrátane takmer dvoch tretín všetkých detí na Ukrajine. Stovky detí boli zabité a mnoho zranených. Bolo hlásených takmer 200 útokov na zdravotnícke zariadenia a školy.

„Vláda Ukrajiny a humanitárni partneri pokračujú v práci na ochrane najzraniteľnejších detí.“

„Z nášho pohľadu je dôležité pripomenúť, že  Ukrajina mala pred vojnou najvyšší počet detí v ústavnej starostlivosti v celej Európe – vyše 90 000 ich žilo v ústavoch, sirotincoch, internátoch a iných zariadeniach. Takmer polovicu z nich tvoria deti so zdravotným postihnutím.“

Vplyv vojny na tieto deti bol obzvlášť zničujúci. Desaťtisíce detí žijúcich v ústavnej alebo pestúnskej starostlivosti bolo vrátených do rodín, mnohé z nich narýchlo, keď sa začala vojna. Mnohým sa nedostalo starostlivosti a ochrany, ktorú vyžadujú, najmä deťom so zdravotným postihnutím.

„Vojna ovplyvnila psychosociálnu pohodu všetkých detí.  Deti boli nútené opustiť zo svoje domovy, boli oddelené od opatrovateľov a priamo vystavené vojne. Otriasli nimi výbuchy bômb a húkajúce sirény výstražných systémov. Takmer všetky deti sa vyrovnávajú s neprítomnosťou svojich otcov, starších súrodencov alebo strýkov, keďže takmer všetci muži vo veku od 18 do 60 rokov sú mobilizovaní. A čo je najdôležitejšie, veľa detí bolo svedkami alebo priamymi účastníkmi fyzického a sexuálneho násilia.

„Ale deti sú odolné. Desaťročia skúseností UNICEFu s prácou s deťmi zasiahnutými ozbrojenými konfliktami jasne ukázali, že veľký počet zasiahnutých detí sa vráti do normálneho života, do škôl, ku svojim blízkym. Časť detí bude potrebovať intenzívnejšiu psychologickú podporu a niektoré budú trpieť posttraumatickou stresovou poruchou.  Táto skupina bude potrebovať intenzívnu psychologickú pomoc.“

„Dovoľte mi zdôrazniť konkrétny problém, ktorý vidíme. Pracovná sila na Ukrajine – sociálni pracovníci, detskí psychológovia a ďalší odborníci – sú týmto konfliktom rovnako zasiahnutí. A krajina ich teraz potrebuje – možno viac ako kedykoľvek predtým. Udržať si túto pracovnú silu a podporovať ju, aby zostala a pracovala, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Musíme byť solidárni s chrbtovou kosťou ukrajinskej pracovnej sily v sociálnych službách. Sme tu v Ľvove a hľadáme možnosti, čo bude znamenať zabezpečenie významnej podpory existujúcich vládnych systémov na podporu tejto pracovnej sily.

„UNICEF pracuje naplno, podporuje vládu, koordinuje partnerov na ochranu detí a zvyšuje investície do miestnych mimovládnych organizácií a vládnych služieb.

„ Od 24. februára UNICEF a partneri poskytli psychosociálnu pomoc  viac ako 140 000 deťom  a ich opatrovateľom. V súčasnosti máme 56 funkčných mobilných jednotiek po celej krajine, vrátane 12 na východe. "
„ Ale to nestačí. Aj keď pracujeme na plné obrátky, myslím si, že musíme byť pripravení na špecializovanejšie služby pre deti, ktoré prežili fyzické a sexuálne násilie. Aj deti so zdravotným postihnutím, ktoré v dôsledku tejto vojny neúmerne utrpeli musia dostať podporu a pomoc. Vláda, UNICEF a partneri teraz rozširujú možnosti pomoci pre tieto deti. "

 

Vedieme mladých ľudí k solidarite

V máji 2022 sme uskutočnili aj Víkend modrého gombíka, ktorý bol podporený zo zdrojov SlovakAid. Počas víkendu sa mladí ľudia dozvedeli o aktuálnej humanitárnej kríze na Ukrajine a možnostiach praktickej pomoci utečencom. Podujatia sa zúčastnilo 28 študentov, a to prostredníctvom rôznych osvetových prezentácií, workshopov a diskusií, ako aj samotného zbierania financií na pomoc ukrajinským novorodencom v rámci zbierky Modrý gombík. Počas podujatia vystúpili aj vzácni hostia, ktorými bola Natasha z Ukrajiny, a účastníkom prerozprávala svoj príbeh a opísala momentálnu situáciu na Ukrajine, a takisto aj Dana Pohlodová, ktorá účastníkom priblížila informácie z pohľadu poskytovateľa pomoci. 

 

O UNICEFe

UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pôsobíme vo viac ako 190 krajinách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí