Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0613902/Tremeau

Veľvyslanec dobrej vôle UNICEF Orlando Bloom sa v Moldavsku stretol s deťmi z Ukrajiny

Prišiel na návštevu, keď počet detských utečencov presahuje 1,8 milióna za jediný mesiac

 

CHIȘINĂU/NEW YORK, 25. marca 2022 – Mesiac od začiatku konfliktu na Ukrajine, navštívil veľvyslanec dobrej vôle UNICEF Orlando Bloom Moldavsko, aby sa stretol s deťmi a rodinami, ktoré pred vojnou utiekli z Ukrajiny.
Počas dvojdňovej návštevy Bloom navštívil  „MODRÝ BOD“ - priestor podporovaný UNICEF, ktorý bolo vybudovaný v Palanca na juhozápade Moldavska. Tu sa ženy a deti zastavujú, aby si oddýchli, keď prekračujú  hranicu Ukrajiny.

 „Stretol som jednu mamičku, ktorá prišla na hraničný prechod so svojimi tromi malými deťmi. Povedala mi, že minulú noc utiekli z Ukrajiny po bombardovaní domu ich suseda. Boli príliš vystrašení, aby tam zostali,“ povedal Bloom. "Bolo srdcervúce vidieť túto rodinu a mnohých ďalších, ktorí prekračujú hranicu po dlhej ceste len s nevyhnutnými vecami a nevedia, kde sa ich cesta skončí."

 UNICEF a UNHCR v spolupráci s vládami a organizáciami občianskej spoločnosti vytvorili v Moldavsku tri „MODRÉ BODY“ na kľúčových utečeneckých trasách. Jednorazové bezpečné priestory, poskytujú informácie cestujúcim rodinám, pomáhajú identifikovať deti bez sprievodu a odlúčené deti a zabezpečujú ich ochranu. 

 

© UNICEF/UN0613965/Vincent Tremeau

 

Od začiatku konfliktu, 24. februára utieklo z Ukrajiny viac ako 1,8 milióna detí, z ktorých desaťtisíce prešli do Moldavska. Mnoho utečencov pokračuje v ceste do iných krajín, pričom takmer 100 000 – polovica z nich sú deti – zostalo v Moldavsku v hostiteľských rodinách, u dobrovoľníkov alebo vo vládnych utečeneckých centrách.

 „Naliehavá a veľmi reálna hrozba pre ukrajinských detských utečencov každým dňom rastie. Deti, ktoré cestujú samy, sú obzvlášť zraniteľné voči obchodovaniu s ľuďmi a vykorisťovaniu, keďže musia absolvovať dlhé a namáhavé cesty,“ povedal zástupca UNICEF v Moldavsku Maha Damaj. UNICEF v Moldavsku nepretržite pracuje na poskytovaní psychosociálnej starostlivosti a ochraňuje deti a rodiny, ktoré prekračujú hranice.

 Počas cesty sa Orlando Bloom stretol aj s deťmi a rodinami v utečeneckom centre Moldexpo v Kišiňove, jednom z viac ako 100 centier v Moldavsku, kde môžu utečenci prespať, získať prístup k zdravotníckym a právnym informáciám, dať si teplé jedlo predtým, ako budú pokračovať v ceste.

 

© UNICEF/UN0613965/Vincent Tremeau

 

V centre sa Bloom stretol s päťčlennou rodinou, ktorá začiatkom tohto týždňa utiekla z Ukrajiny len v oblečení, ktoré mali na sebe  a s malou sumou peňazí. Po príchode do Moldavska a piatich nociach strávených v Moldexpo im miestna rodina ponúkla, že sa o nich postará, kým nevybavia všetko potrebné, aby mohli v ceste pokračovať ďalej.

„Mnoho rodín a detí, s ktorými som hovoril, opustilo nielen svoje domovy, ale aj školu, priateľov, rodinných príslušníkov a takmer všetko, čo vlastnia. Ako otec si neviem predstaviť, aké rozrušenie a zmätok musia pociťovať,“ dodal Bloom, ktorý v roku 2016 navštívil s UNICEF aj východnú Ukrajinu.  

 

© UNICEF/UN0613965/Vincent Tremeau

 

UNICEF nedávno varoval pred zvýšeným rizikom obchodovania s ľuďmi a vykorisťovania, keď milióny detí utekajú pred vojnou a nespočetné množstvo ďalších je vysídlených v dôsledku násilia na Ukrajine. V reakcii na to UNICEF a partneri budujú „MODRÉ BODY“ v krajinách, cez ktoré utečenci prechádzajú, vrátane Moldavska, Poľska, Rumunska a Slovenska, a vyzývajú vlády v regióne, aby zaviedli opatrenia na zaistenie bezpečnosti detí. To zahŕňa posilnenie previerok ochrany detí na hraničných priechodoch.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí