Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0609906/Filippov

Prázdne kočíky – symbol stratených detských životov

17. marca 2022 v Ľvove na západnej Ukrajine. Deti sa hrajú medzi prázdnymi kočíkmi umiestnenými v úhľadných radoch na centrálnom námestí. Kočíky symbolizujú deti, ktoré prišli o život v prebiehajúcom vojnovom konflikte na Ukrajine.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) evidoval k 18. marcu v krajine 2 246 civilných obetí. Z nich 847 (64 detí) prišlo o život v dôsledku zranení spôsobených  výbušninami. 

OHCHR sa domnieva, že skutočné čísla sú podstatne vyššie, pretože je veľmi ťažké získať informácie z miest, kde pokračujú boje.

Ďakujeme všetkým, ktorí nám umožňujú, aby sme mohli doručovať humanitárne dodávky na Ukrajinu. K 17. marcu 2022 doručil UNICEF na Ukrajinu 85 kamiónov s 858 tonami núdzových zásob na pomoc deťom a ich rodinám a pokračujeme ďalej.

 

© UNICEF/UN0609906/Filippov

 

Eskalujúci konflikt na Ukrajine predstavuje bezprostrednú hrozbu pre životy 7,5 milióna detí v krajine. Boje sa približujú k civilnému obyvateľstvu. Poškodené alebo zničené sú stovky domov. Škody na civilnej infraštruktúre zanechali státisíce ľudí bez  vody, elektriny. Nateraz je prioritou bezpečnosť a uspokojovanie nevyhnutných potrieb. Ako všetky konflikty, aj tento rýchlo prerastie do detskej krízy.

OSN odhaduje, že od začiatku konfliktu z Ukrajiny utieklo viac ako dva milióny ľudí, pričom mnohí prešli do susedných krajín, čo podčiarkuje regionálny charakter tejto rastúcej krízy. Napriek rastúcim prevádzkovým a bezpečnostným výzvam na Ukrajine je UNICEF naďalej odhodlaný zostať na mieste. UNICEF má 140 zamestnancov, ktorí pracujú v piatich kanceláriách na oboch stranách kontaktnej línie, vrátane Kramatorska, Mariupolu, Luhanska a Donecka a teraz Ľvova.

UNICEF nepretržite pracuje na príprave rozšírenia operácií, keď uvoľnenie prístupu a bezpečnostné obmedzenia umožnia začatie humanitárnych operácií v najviac zasiahnutých oblastiach. Humanitárna komunita navyše rýchlo mobilizuje núdzové financovanie s cieľom uľahčiť účinnú a rozsiahlu humanitárnu reakciu na Ukrajine a v susedných krajinách. UNICEF vyzýva na okamžité prímerie a pripomína všetkým stranám ich medzinárodné záväzky chrániť deti a zabezpečiť, aby sa humanitárni aktéri mohli bezpečne a rýchlo dostať k deťom v núdzi.

 

ĎAKUJEME VÁM

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí