Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© Martin Hatala


Čo robiť, ak je niekto iný nesprávne informovaný
Ako postupovať, keď ostatní zdieľajú nepravdivé alebo nepresné informácie

 

Keď sa stretneme s niekým, kto je nesprávne informovaný, môže byť náročné zorientovať sa v situácii, najmä ak ide o citlivú alebo dôležitú tému. Čelenie takýmto rozhovorom si vyžaduje empatiu a porozumenie, pretože je normálne, že ľudia si svoje presvedčenia chránia.

 

 


Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste situáciu riešili s rešpektom a efektívne:

 

Krok 1: Aktívne počúvajte

Nebudeme nikdy schopní presvedčiť niekoho, že má o niečom mylné predstavy, ak nebudeme mať jasnú predstavu o tom, prečo tieto predstavy zastáva. To si vyžaduje aktívne počúvanie. 

Aktívne počúvanie pomáha ľuďom cítiť sa vypočutý a pochopený. Používaním gest, ako sú povzbudzujúce úsmevy a potvrdzujúce prikyvovanie, môžete ukázať, že sa zaujímate o to, čo hovoria, a že vám na tom naozaj záleží. Ak sa pri rozhovore s druhou osobou dostanete do rovnakej úrovne očí, môžete jej pomôcť cítiť sa istejšie a viac s vami prepojenou. Ukážte im, že ste ich počúvali zhrnutím toho, čo povedali, a to parafrázovaním a objasňovaním. Pýtajte sa ich otázky typu "čo?", "prečo?" a "ako?", ako aj ďalšie zisťovacie otvorené otázky, aby ste sa dostali hlbšie k zdrojom ich názorov.

 

Krok 2: Buďte empatickí a trpezliví 

Počas týchto rozhovorov sa chceme vyhnúť tomu, aby sme boli vnímaní ako arogantní, agresívni alebo povýšeneckí. Druhá osoba sa tak môže cítiť napadnutá, čo môže vyvolať obrannú reakciu a postaviť okolo seba nepreniknuteľný múr. V tom momente by sa diskusia skončila. 

Namiesto toho sa snažte kontrolovať tón svojho hlasu a slová, ktoré používate. Na diskusiu sa pozerajte tak, akoby ste ich pomaly sprevádzali na ceste, a nie akoby ste im dávali hodnotnú lekciu. Ich obavy by ste mali riešiť úctivým a zdvorilým spôsobom. Koniec koncov, niektoré myšlienky, vďaka ktorým sú niektorí ľudia vnímavejší na niektoré dezinformácie, môžu byť zakorenené hlboko v ich svetonázore a jeden krátky monológ to nezmení. 

Zmena postojov môže byť niekedy dlhý a náročný proces, preto nečakajte, že sa to podarí za jedno stretnutie. Uistite sa, že sa osoba cíti dostatočne komfortne na to, aby sa k vám vrátila a ak je to vhodné, nezabudnite nadviazať na diskusiu a naplánovať budúce príležitosti na interakciu na túto tému. 

 

Krok 3: Uistite sa, že zdôrazňujete dôležitosť overovania faktov alebo hľadania presných informácií

Najlepším spôsobom, ako presvedčiť ostatných o dôležitosti presných informácií, je často jasne a priamo hovoriť o nebezpečenstvách, ktoré so sebou dezinformácia prináša. 

Dezinformácie môžu mať významný a dlhodobý vplyv na spoločnosť tým, že podnecujú konflikty a spôsobujú, že ľudia strácajú vzájomnú dôveru a dôveru v inštitúcie. V niektorých prípadoch, napríklad pri informáciách týkajúcich sa zdravia alebo počas humanitárnych krízových situácií, môžu byť presné informácie otázkou života alebo smrti.


Krok 4: Navrhnite konkrétne riešenia 
Keď druhá osoba uzná, že môže mať nesprávne informácie a je ochotná viac si overovať fakty, nezabudnite jej ponúknuť konkrétne riešenia. 


Ak sa chcete dozvedieť viac o niektorých krokoch, ktoré môžu ľudia podniknúť na overenie faktov, viac sa dozviete TU.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí