CHCEM POMôcť
CHCEM POMôcť

Ochrana
osobných údajov

VYHLÁSENIE O OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV

1. Základné pojmy

Osobný údaj je každá informácia o identifikovanej alebo identifikovateľnej fyzickej osobe (dotknutej osobe). Identifikovateľnou fyzickou osobou je fyzická osoba, ktorú možno priamo alebo nepriamo identifikovať, najmä odkazom na určitý identifikátor (meno, číslo, sieťový identifikátor) alebo na jeden alebo viacero zvláštnych prvkov fyzickej, fyziologickej, genetickej, mentálnej, ekonomickej, kultúrnej alebo spoločenskej identity tejto fyzickej osoby.

Dotknutá osoba (v tomto prípade darca alebo priaznivec) je fyzická osoba, ktorej sa osobné údaje týkajú. Dotknutou osobou nie je právnická osoba. Údaje vzťahujúce sa výlučne na právnicku osobu tak nie sú osobnými údajmi.

Prevádzkovateľ osobných údajov (v tomto prípade Slovenský výbor pre UNICEF) je subjekt, ktorý určuje účely a prostriedky spracovania osobných údajov a je za spracovanie primárne zodpovedný. Prevádzkovateľ osobné údaje spracúva na účely vyplývajúce z jeho činnosti (napr. zákonom stanovené povinnosti, zo zmlúv), ale môže ich spracovávať aj pre vlastné určené účely, napr. pre svoje oprávnené záujmy, pokiaľ tieto záujmy neprevyšujú záujem na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb.

Spracovateľ osobných údajov (v tomto prípade Slovenský výbor pre UNICEF a subjekty, ktoré Slovenský výbor pre UNICEF poverí spracovaním osobných údajov) je subjekt, ktorého si prevádzkovateľ najíma, aby pre neho vykonával spracovateľské operácie s osobnými údajmi. Inými slovami spracovateľ spracováva osobné údaje pre prevádzkovateľa. Od prevádzaovateľa sa spracovateľ líši tým, že v rámci činnosti pre prevádzkoavteľa môže vykonávať len také úkony spracovania, ktorými ho prevádzkovateľ poverí alebo vyplývajú z činnosti, pre ktorú bol spracovateľ prevádzkovateľom poverený. Je nutné poznamenať, že spracovateľ je spracovateľom len vo vzťahu k osobným údajom poskytnutým prevádzakovateľom. Typickým spracovateľom je napr. call centrum, spoločnosť zaisťujúca tlač a rozosielku adresného oslovenia, externá účtovnícka firma (alebo živnostník), poskytovateľ cloudu (úložisko pod.).

 

2. Všeobecne

Slovenský výbor pre UNICEF,  organizácia s medzinárodným prvkom, spracováva osobné údaje podľa právnych predpisov, t. j. v súlade so zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Zákon“) a v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov (ďalej len „Nariadenie).

Text nižšie vysvetľuje dôležité informácie o spracovaní osobných údajov, ktoré nám v súvislosti s Vašim darom a registráciou na stránke www.unicef.sk poskytnete.

3. Kontaktné údaje

V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa tohto textu alebo za účelom uplatnenia Vašich práv, nás môžete kontaktovať, a to:

- písomne na adrese: Slovenský výbir pre UNICEF, Michalská 7, P. O. Box 52, 810 00 Bratislava 1

- emailom na: info@unicef.sk

4. Aké osobné údaje sú zhromažďované a spracovávané?

Spracovávame Vami poskytnuté informácie ako napríklad:

meno a priezvisko

e-mail

korešpondenčná adresa (ak bola poskytnutá)

telefónne číslo (ak sa poskytlo)

IČO/DIČ (ak sa poskytli)

číslo bankového účtu (ak sa poskytlo)

číslo platobnej karty (ak sa poskytlo)

Spracovávané osobné údaje sú získavané od darcov či priaznivcov, a to najmä v súvislosti s ich registráciou na webovej stránke www.unicef.sk, a prípadne v rámci ďalšej komunikácie s darcom, či už osobne, telefonicky, písomne alebo iným spôspbom a z podkladov a dokumentov, ktoré darca Slovenskému výboru pre UNICEF poskytne.

Poskytnutie Vašich osobných údajov je dobrovoľné. V prípade ich neposkytnutia však pravdepodobne nebudeme schopní správne priradiť Váš dar k Vašej osobe, spracovať požiadavku a podobne.

Ak sa napríklad rozhodnete poskytnúť Slovenskému výboru pre UNICEF dar a budete požadovať potvrdenie o daroch na daňové alebo iné účely, môžeme ho vystaviť len vtedy, keď budeme schopní priradiť dar k Vašim osobným údajom.

Keď poskytnete Slovenskému výboru pre UNICEF dar prostredníctvom našich webových stránok, uvádzame, aké informácie sa vyžadujú a ktoré údaje sú nepovinné. V ostatných prípadoch si môžete zvoliť, či Slovenskému výboru pre UNICEF prístup k svojim údajom poskytnete - môžete napríklad vypnúť funkciu cookies vo svojom prehliadači (hoci v takom prípade je možné, že nebudete môcť plne využívať všetky sekcie našej webovej stránky).

 

5. Ako budú Vaše osobné údaje použité?

Slovenský výbor pre UNICEF Vaše osobné údaje použije na nasledujúce účely:

• na spracovanie jednorazových a pravidelných darov;

• pre komunikáciu s Vami ohľadom Vášho darcovstva;

• pre komunikáciu s Vami ohľadom žiadostí o podporu projektov UNICEF;

• pre informovanie o Vami podporených projektoch a výsledkoch práce UNICEF;

• k odpovedi a vybaveniu akejkoľvek sťažnosti, dotazu alebo žiadosti, s ktorými sa na nás obrátite;

• k vyhoveniu Vašich požiadaviek pri uplatnení Vašich práv v súlade s právnymi predpismi o ochrane údajov, ak napríklad požadujete prístup k Vašim osobným údajom;

• k zisťovaniu vašich názorov a preferencií: čas od času tiež využijeme Vaše osobné údaje k tomu, aby sme Vás kontaktovali listom, telefonicky, SMS správou alebo e-mailom na účely zistenia Vašich názorov a preferencií;

• k vylepšeniu užívateľského komfortu webu www.unicef.sk môžeme zhromažďovať informácie o spôsobe, akým využívate náš web a pristupujete na neho. Webové stránky Slovenského výboru pre UNICEF využívajú službu Google Analytics, ktorá používa súbory cookies - viac informácií nájdete na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/;

• na plnenie povinností uložených regulačnými orgánmi, vrátane spolupráce s regulačnými orgánmi a na účely nášho vlastného vnútorného auditu;

• k dodržiavaniu platných zákonov a predpisov, napríklad zákona o verejných zbierkach, zákona o archívnictve a i.

 

6. Aký je právny rámec pre spracovanie Vašich osobných údajov?

Právny rámec je vymedzený platným zákonom o ochrane osobných údajov. Všeobecne spracovávame Vaše osobné údaje v prípadoch, keď:

• spracovanie je potrebné na plnenie objednávky, zmluvy uzatvorenej s Vami alebo na prijatie krokov, ktoré sú z Vašej strany vyžadované pred uzavretím tejto zmluvy,

• spracovanie je v oprávnenom záujme UNICEF alebo inej strany a Vaše záujmy alebo práva na ochranu Vašich osobných údajov nie sú pred týmito záujmami uprednostnené;

• dali ste súhlas so spracovaním Vašich údajov,

• spracovanie je nevyhnutné pre splnenie zákonných povinností Slovenského výboru pre UNICEF.

Nižšie vysvetľujeme, aké konkrétne zásady používame pre jednotlivé účely spracovania.

V prípadoch, keď sa spoliehame na zásadu, že spracovanie je v oprávnenom záujme Slovenského výboru pre UNICEF alebo inej strany, vysvetľujeme v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov, o aké záujmy sa ide.

Zásady pre spracovanie osobných údajov

Slovenský výbor pre UNICEF používa osobné údaje darcov k ďalšej komunikácii z dôvodu, aby sme Vás prostredníctvom e-mailu, listu, telefónu, SMS správy, push notifikácie alebo iným obdobným spôsobom, informovali o našich kampaniach, zbierkach, udalostiach atď., ktoré by Vás mohli zaujať.

Ak si neželáte, aby sme Vám v budúcnosti zasielali aktuality o našej činnosti a ďalšie informačné oznámenia, dajte nám to, prosíme, vedieť e-mailom na info@unicef.sk alebo písomne ​​na adrese Slovenský výbor pre UNICEF, Michalská 7, P. O. Box 52, 810 00 Bratislava 1.

Môžete tiež zrušiť odoberanie noviniek podľa pokynov, ktoré uvádzame vo všetkých oznámení, ako sú e-maily alebo textové správy, ktoré vám zašleme.

 

7. Kto bude mať prístup k Vašim osobným údajom?

Vaše osobné údaje zdieľame s úzko vymedzeným okruhom tretích stran. Tretie strany (ďalej aj ako „spracovatelia“), s ktorými zdieľame Vaše dáta, zahŕňajú spoločnosti, ktoré Slovenskému výboru pre UNICEF poskytujú služby nevyhnutné pre napĺňanie nášho poslania a sú nimi:

  • odborní poradcovia, medzi ktoré patrí účtovný, audítori, právnici, ďalší odborní poradcovia a obchodné kontakty; za účelom zlepšenia riadenia, podpory alebo rozvoja našej činnosti a napĺňanie zákonných a regulačných povinností;
  • poskytovatelia služieb, pre ktorých je nevyhnutné mať prístup k Vašim osobným údajom na účely služieb poskytovaných našim darcom alebo Slovenskému výboru pre UNICEF (vrátane poskytovateľov služieb, ktorí spracovávajú informácie v našom zastúpení s cieľom pomôcť Slovenskému výboru pre UNICEF prevádzkovať vybrané interné mechanizmy, ako napríklad distribúciu e-mailov, ukladanie dát, poskytovanie informačných technológií a marketingových služieb, zákaznícke služby a dátovú analytiku);
  • regulačné orgány a orgány činné v trestnom konaní; na účely dodržiavania zákonných povinností alebo nariadení súdu.

Tieto tretej strany sa môžu nachádzať na území Slovenskej republiky, v ďalších krajinách v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) alebo, vo výnimočných prípadoch, inde vo svete. Znenie platných zákonov o ochrane osobných údajov sa v týchto krajinách môžu líšiť.

Slovenský výbor pre UNICEF vstupuje do zmluvných vzťahov výhradne s tretími stranami, u ktorých sme presvedčení, že dodržiavajú o odpovedajúca úroveň ochrany údajov s cieľom chrániť všetky osobné údaje uchovávané v danej krajine a že tieto tretie strany budú vždy konať v súlade s platnými zákonmi na ochranu osobných údajov.

 

8. Ako uchovávame Vaše osobné údaje?

Slovenský výbor pre UNICEF má zavedené technické a organizačné bezpečnostné opatrenia a investuje primerané zdroje na ochranu Vašich osobných údajov pred zámernou alebo neúmyselnou manipuláciou, zničením, stratou, zneužitím, neoprávneným prístupom, úpravami alebo únikom.

Vami poskytnuté osobné údaje uchováme v súlade s platnými zákonmi. Zároveň prijmeme primerané kroky, ktoré povedú k zničeniu alebo anonymizácii osobných údajov, ktoré uchovávame v súlade s internými postupmi a našimi zákonnými povinnosťami, pokiaľ už tieto údaje nebudú naďalej potrebné na účely uvedené v odseku 4 vyššie alebo ak Váš vzťah so Slovenským výborom pre UNICEF zanikne.

9. Aké práva máte vo vzťahu k svojim osobným údajom?

Máte právo požiadať o výpis Vašich osobných údajov, ktoré sa nachádzajú v našich databázach a o opis toho, na aké účely vaše údaje používame. Ak sa domnievate, že akékoľvek nami uchovávané údaje o Vás sú nepresné alebo ich ďalšie uchovávanie za účelom, na ktorý boli získané, už nie je potrebné, môžete Slovenský výbor pre UNICEF požiadať o ich opravu alebo vymazanie.

V prípade akýchkoľvek zmien alebo nepresností vo Vašich osobných údajov nás, prosíme, neodkladne informujte prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov. Rovnako máte nasledujúce práva:

  • prenositeľnosť údajov - v rozsahu, v ktorom je Váš súhlas chápaný ako právny základ pre spracovanie osobných údajov a osobné údaje sú spracované automaticky, máte právo dostať všetky takéto osobné údaje v štruktúrovanom, zvyčajne používanom a strojovo čitateľnom formáte a tiež od Slovenského výboru pre UNICEF vyžadovať ich odovzdanie inému správcovi, za predpokladu, že je to technicky možné;
  • právo na obmedzenie spracovania - máte právo obmedziť spracovanie svojich osobných údajov ak:
    • z akýchkoľvek dôvodov nemôžete Slovenský výbor pre UNICEF podporovať, ale predpokladáte, že v budúcnosti nás chcete opätovne podporiť;
    • spochybníme správnosť osobných údajov (kým neurobíme dostatočné kroky na nápravu alebo overenie ich správnosti);
    • už naďalej nie je nutné uchovávať osobné údaje pre účely spracovania, ale tieto údaje sú vyžadované pre vznik, uplatnenie alebo ochranu právnych nárokov;
    • alebo je vami vznesená námietka voči spracovávaniu na základe oprávneného záujmu a prebieha overenie, či má Slovenský výbor pre UNICEF oprávnené dôvody v spracovávaní pokračovat.
    • Pokiaľ Vaše osobné údaje podliehajú týmto obmedzeniam, spracujeme ich len s Vaším súhlasom alebo za účelom vzniku, výkonu alebo ochrany právnych nárokov.
  • právo na vyradenie, či vymazanie - máte tiež právo od nás vyžadovať, aby sme Vaše osobné údaje vyradili alebo vymazali z databázového systému Slovenského výboru pre UNICEF (vrátane súhlasu s priamym marketingom, to však neplatí v prípadoch, keď má Slovenský výboru pre UNICEF iné právne odôvodnenie pokračovať v spracovávaní Vašich údajov alebo je ich spracovávanie v oprávnenom záujme Slovenského výboru pre UNICEF);
  • právo namietať voči spracovaniu z dôvodu oprávneného záujmu - v rozsahu, v ktorom je spracovávanie Vašich osobných údajov vedené oprávneným záujmom Slovenského výboru pre UNICEF, máte právo namietať voči takémuto spracovaniu, za predpokladu, že Slovenský výbor pre UNICEF nepreukáže oprávnené dôvody pre spracovanie, ktoré prevyšujú Vaše záujmy, práva a slobody alebo ak je nevyhnutné spracovať Vaše osobné údaje za účelom vzniku, výkonu alebo ochrany právnych nárokov.

V súvislosti so všetkými týmito právami, kontaktujte, prosíme, Slovenský výbor pre UNICEF a komunikáciu označte nadpisom „Uplatnenie práva dotknutej osoby“.

Slovenský výbor pre UNICEF je možné kontaktovať písomne ​​na adrese Slovenský výbor pre UNICEF, Michalská 7, P. O. Box 52, 810 00 Bratislava 1 alebo e-mailom na info@unicef.sk.

Pokiaľ chcete podať sťažnosť na spôsob, akým bolo s Vašimi osobnými údajmi zaobchádzané, prosíme, kontaktujte nás a Vaša sťažnosť bude prešetrená. Máte tiež právo podať sťažnosť na Úrad na ochranu osobných údajov (Hraničná 12, 820 07 Bratislava 27).

Informácie a údaje v tomto vyhlásení môžu byť priebežne aktualizované, a to s odkazom na vývoj a implementáciu Nariadenia a iných právnych predpisov týkajúcich sa ochrany osobných údajov. 

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Týždeň modrého gombíka štartuje 14. mája

Slovenský výbor pre UNICEF už po 14. raz organizuje celoslovenskú verejnú zbierku Týždeň modrého gombíka. Cieľom zbierky, ktorá sa bude konať 14. - 20. mája 2018, je zabezpečiť humanitárnu pomoc pre deti na Ukrajine v konfliktných oblastiach.

celý článok

4 roky konfliktu na východe Ukrajiny

Konflikt berie deťom nielen materiálne veci, ale zanecháva na nich aj celoživotné postihnutia. Dostupné informácie z januára až novembra roku 2017 ukazujú v priemere za týždeň jedno detské nešťastie, ktorého hlavnou príčinou sú práve nášľapné míny, explozívne zvyšky a nevybuchnutá munícia.