Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ

Čo ste zameškali
minulý týždeň

Počet obetí eboly v západnej Afrike stúpa

Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike stále stúpa. Doposiaľ si choroba vyžiadala okolo 500 obetí. UNICEF a jeho partneri rozširujú svoje aktivity v celom regióne, aby zastavili šírenie tejto zákernej choroby. „Nevedomosť a popieranie podporujú šírenie vírusu,“ povedal Manuel Fontaine, regionálny riaditeľ UNICEF pre západnú a strednú Afriku. Niektorí ľudia stále popierajú, že choroba existuje. Iní sa domnievajú, že ebola sa liečiť nemusí. Mylné predstavy, popieranie a neochota liečiť sa v niektorých komunitách, značne komplikujú snahy humanitárnych organizácií na zastavenie epidémie. S viac než 850 prípadmi nahlásenými v Guinei, Libérii a v Sierra Leone, sa ebola stala regionálnou hrozbou.

UNICEF stupňuje svoje úsilie v boji proti ebole v siedmich krajinách Západnej Afriky, ktorých sa nákaza eboly bezprostredne dotýka - v Guinee, v Sierra Leone, v Libérii, v Guinea-Bissau, v Senegale, v Mali a v Gambii, a snaží sa zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu prostredníctvom mobilného zasielania správ, televízie, rádia a tlače.

Od vypuknutia epidémie, UNICEF spolu s partnermi oboznámili o chorobe prostredníctvom rôznych kampaní viac než 5,5 milióna ľudí v západnej Afrike. V Libérii, s podporou UNICEF, nedávno vyšli dve popové skladby z produkcie miestnych hudobných umelcov - piesne sú vysielané v rámci národných a regionálnych rozhlasových staníc po celej krajiny a ich cieľom je zabrániť šíreniu vírusu ebola v Libérií, ako aj v okolitých krajinách.

Vírus EBOLA objavil v roku 1970 vedec, Dr. Peter Piot, a dodnes na ňu neexistuje liek. Je však jednoduché sa tejto chorobe vyhnúť, keďže sa prenáša len veľmi úzkym kontaktom s nakazeným človekom. Základné hygienické opatrenia sú dostatočné na prevenciu proti tejto chorobe. „Je tak jasné, že epidémia v západnej Afrike je výsledkom nefunkčných systémov zdravotnej starostlivosti a nedostatočnej hygieny," povedal Piot. Práve preto majú programy UNICEF zamerané na hygienu a sanitáciu obrovský zmysel, pretože z dôsledku nedostatočnej hygieny vzniká veľmi veľa chorôb, ktorým sa dá inak ľahko predchádzať.

UNICEF Slovensko momentálne financuje program zameraný na výstavbu hygienických zariadení a zdrojov pitnej vody v Ugande. Viac o ňom sa dozviete na www.unicef.sk/modrygombik, a budeme radi ak ho podporíte aj vy, pretože tieto projekty sú finacované jedine vďaka dobrovoľným príspevkom darcov z celého sveta.

 

Násilie v Gaze sa stupňuje

Stupňujúce sa násilie v Gaze predstavuje nebezpečenstvo pre deti ako v Izreali, tak aj v Palestíne. V priebehu posledných pár dní zomrelo počas leteckých útokov na Gazu najmenej 19 palestínskych detí a mnoho ďalších bolo zranených. Raketové útoky z Gazy zase ohrozujú životy izraelských detí.

Nálety, ako aj raketové útoky ohrozujú životy detí a vystavujú ich fyzickému a duševnému utrpeniu. Mnohé deti už podobné útoky počas predchádzajúcich útokov zažili. Za násilím je dlhodobý spor medzi Izraelom a skupinou Hamas, ktorá kontroluje územie Gazy. Doteraz zomrelo viac ako 150 Palestínčanov. Napriek tomu, že Izrael hovorí, že cieľom útokov sú militanti zo skupiny Hamas, OSN odhaduje, že 77% ľudí, ktorí doposiaľ v Gaze zomreli, boli civilisti, vrátane detí. UNICEF, ako aj generálny tajomník OSN, vyzývajú k ukončeniu násilia, a pripomínajú obom stranám ich právnu a morálnu povinnosť chrániť deti pred násilím a nebezpečenstvom.

Viac k téme nájdete tu: http://www.unicef.org/media/media_74252.html

 

Kríza v Sýrii pokračuje, trpí ňou stále viac a viac detí

Vplyv krízy v Sýrii na deti sa zhoršuje. Vyplýva to z najnovších údajov Organizácie Spojených Národov. Podľa správy OSN 6,5 milióna sýrskych detí, či už žijúcich vo vnútri krajiny alebo v okolitých štátoch, kde deti žijú ako utečenci, potrebuje okamžitú humanitárnu pomoc. Toto číslo vzrástlo takmer o dva milióny v porovnaní so správou OSN, ktorá vyšla pred rokom. „Tieto čísla potvrdzujú ničivý dopad konfliktu na životy sýrskych detí,“ povedala Mária Calivis, regionálna riaditeľka UNICEF pre Blízky východ a Severnú Afriku. „Deti sú svedkami ničivého konfliktu, ktorý zničil ich domovy,“ povedala Calivis.

UNICEF sa snaží bojovať s chorobami, vrátane detskej obrny a osýpok, ktoré trápia tisíce detí v Sýrii a v susedných krajinách. Organizácia sa sústreďuje aj na dodávku životne dôležitých služieb a zariadení akými je voda, kanalizácia a vzdelávanie. Avšak nedostatok finančných prostriedkov ohrozuje schopnosť UNICEFu pokračovať v poskytovaní tejto životne dôležitej pomoci. Agentúre chýba 487 miliónov dolárov na pokrytie núdzových programov pre deti v Sýrii a v susedných krajinách. Pomôcť môžete aj vy, a to tým, že sa zapojíte do aktuálnej zbierky UNICEF Slovensko na humanitárnu pomoc pre deti v Sýrii. Viac informácii nájdete tu: http://www.unicef.sk/chcem-pomoct/jednorazova-pomoc/prispevok-na-aktualne-projekty

Južný Sudán – prázdne žalúdky a nejasná budúcnosť

Prázdne žalúdky a nejasná budúcnosť – takto vyzerá situácia v Južnom Sudáne tri roky po vyhlásení nezávislosti. Južný Sudán vyhlásil nezávislosť 9. Júla 2011 po dvoch občianskych vojnách, ktoré trvali spolu takmer 40 rokov. „V júli 2011 sa deti v Južnom Sudáne narodili s nádejou na lepšiu budúcnosť. Krajina vyhlásila nezávislosť a Južný Sudán sa stal novým národom," hovorí vyslanec dobrej vôle UNICEF pre Veľkú Britániu, herec Ewan McGregor. Od vyhlásenia nezávislosti však prešli už tri roky, a ešte stále nie je čo oslavovať. „Príliš veľa detí v južnom Sudáne hladuje a čaká ich nejasná budúcnosť,“ hovorí Ewan McGregor. Situácia v krajine je kritická. Viac než pol milióna detí už utieklo zo svojich domovov, a viac než 250-tisíc detí mladších ako päť rokov je v nebezpečenstve ťažkej podvýživy. V krajine sa najnovšie šíri cholera.

11. júl – Svetový deň populácie

Svetový deň populácie bol zapísaný do OSN kalendára v roku 1989, aby pripomínal 11. júl 1987, kedy počet obyvateľov našej planéty prekročil 5 miliárd. Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o globálnych problémoch spojených s rastom svetovej populácie. Dnes nás žije na Zemi viac než 7 miliárd, avšak polovica svetového obyvateľstva žije iba v šiestich krajinách, a to v USA, Brazílii, Pakistane, Indii, Číne a v Indonézii.

Témou OSN pri príležitosti Svetového dňa populácie na rok 2014 je Investícia do vzdelania mladých ľudí. Na Zemi žije približne 1,8 miliardy mladých ľudí, ktorí formujú spoločenský a ekonomický stav našej planéty. Trvalo udržateľný rozvoj nemožno dosiahnuť bez investície do mladých ľudí. „Je dôležité zapojiť mladých ľudí do všetkých rozhodnutí, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Podporou a vzdelávaním detí a mládeže kladieme pevné základy pre ďalšie generácie,” povedal pri príležitosti svetového dňa populácie generálny tajomník OSN, Ban Ki-moon.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí