Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/Le Lijour

Podarilo sa nám postaviť na nohy

Yanina, matka štyroch detí, znovu buduje svoj život na Slovensku a sníva o návrate k učeniu

Malý Serhij hodí vankúš z pohovky. Má len tri roky - smeje sa, keď sa snaží vyhrať vankúšovú bitku. Jeho 6-ročný brat Deniz sa s ním nechce hrať. Sústredene sa pozerá na svoj tablet, keď hrá novú hru. Deniz sa starostlivo snaží udržať prst na dotykovej obrazovke, aby sa loptička nedotkla okraja obrazovky, čo automaticky znamená koniec hry. Kým sa hrajú, ich mama Yanina pripravuje večeru.

Mysleli si, že to bude len na pár dní 

Po eskalácii vojny na Ukrajine v roku 2022 Yanina a jej štyri deti utiekli na Slovensko. To, čo bolo zamýšľané ako krátky pobyt mimo Ľvova, sa zmenilo na nečakanú novú kapitolu ich života, ktorá teraz trvá dva roky. Yanina žije so svojimi deťmi v Košiciach na východnom Slovensku, kde našli nový domov ďaleko od domova.  

Na Ukrajine Yanina pôsobila ako stredoškolská učiteľka matematiky s viac ako 25-ročnou praxou. Vo voľnom čase pomáhala študentom pripravovať sa na skúšky. Dnes pokračuje v doučovaní cez internet, pretože študenti na Ukrajine stále potrebujú rovnakú podporu pri príprave na skúšky. Žiaľ, zatiaľ sa nemohla vrátiť k vyučovaniu v triede, pretože na Slovensku stále čelí jazykovým problémom.

„Odkedy som na Slovensku, nemôžem si nájsť prácu vo svojom odbore. Na to, aby som mohol učiť matematiku na Slovensku, musím mať certifikát zo slovenského jazyka na úrovni B2. Ešte stále nehovorím dostatočne dobre na to, aby som túto skúšku zložil. To je pre mňa jediná prekážka, aby som tu mohla ďalej učiť matematiku,“ hovorí Yanina.

Yanina sa pripojila k ďalším ukrajinským utečencom, ktorí sa snažia nájsť si na Slovensku vhodnú prácu. Medzi ďalšie prekážky patria zložité požiadavky na uznávanie dokladov o vzdelaní a diplomov a povinnosti starostlivosti v domácnosti. To spôsobuje mnohým rodinám ďalší ekonomický stres, ktorý môže mať negatívny vplyv aj na deti. 

© UNICEF/Le Lijour

© UNICEF/Le Lijour

Budovanie života v novej krajine bez znalosti jazyka

Napriek problémom Serhii aj Deniz navštevujú košickú materskú školu spolu so slovenskými deťmi. Sú v každodennom kontakte so slovenčinou a dostávajú podporu od Tatiany, detskej psychologičky z Ukrajiny, aby sa prispôsobili novému kontextu a nadviazali kontakt s ostatnými deťmi. 

Serhij je v triede s ďalšími trojročnými deťmi. Dopoludnia sa učia spievať slovenské básničky a tancovať, popoludní sú vonku na ihrisku. Starší Deniz má hodinu výtvarnej výchovy, na ktorej lepí farebné vystrihovačky na papier. V triede je prítomná Tatiana, ktorá pomáha ukrajinským žiakom. Ponúka ukrajinským deťom pomoc v oblasti duševného zdravia v rámci partnerstva mesta Košice a UNICEF, ktoré poskytuje intervencie v piatich košických materských školách.

„Deti potrebujú najprv vodu, jedlo a vitamíny, potom oblečenie a školské pomôcky. Ak ochorejú, potrebujú lieky. To všetko musia zabezpečiť rodičia,“ hovorí Tatiana.

© UNICEF/Le Lijour

© UNICEF/Le Lijour

Yanina a jej podobné rodiny majú neustále potreby pri obnove svojich životov a usídľovaní svojich detí. Pomocnú ruku im podáva program finančnej pomoci UNICEF. 

„Vďaka tejto podpore môžem bezpečne a dôstojne vychovávať svoje deti. Podarilo sa nám postaviť sa na vlastné nohy,“ hovorí Yanina. „Pomoc využívam na nákup potravín a oblečenia pre deti alebo na zaplatenie kurzov plávania v materskej škole,“ dodáva. 

© UNICEF/Le Lijour

© UNICEF/Le Lijour

117 000 utečencov z Ukrajiny - väčšinou žien a detí - má na Slovensku dva roky po eskalácii vojny štatút dočasnej ochrany. UNICEF spolu s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, UNHCR, IOM a Červeným krížom vytvorili rôzne schémy peňažnej pomoci na podporu ukrajinských detí a ich rodín na Slovensku. K dnešnému dňu sa im podarilo získať peňažnú podporu pre viac ako 26 000 domácností. Program peňažnej pomoci na ochranu, z ktorého čerpala Yanina, podporuje ukrajinské rodiny s deťmi do 3 rokov.

Program humanitárnej hotovostnej pomoci UNICEF pre ukrajinské deti a rodiny utečencov na Slovensku bol podporený vďaka štedrým príspevkom Vlády USA (Bureau of Population, Refugees, and Migration) a Spolkového ministerstva zahraničných vecí Nemecka.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí