Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI576410/Meerzad

Zničujúce povodne v Afganistane

11-ročná Hajera bola zranená pri nedávnych záplavách v severnom Afganistane. Zdravotné stredisko bolo tiež poškodené, takže Hajera musí teraz dostávať lekársku starostlivosť v dome svojho suseda.

 

"Povodeň nám vzala všetko, čo sme mali, vrátane mojich kníh a zošitov, a bez nich nemôžem chodiť do školy."

 

Staňte sa Svetovým rodičom a pomáhajte deťom ako je Hajera:

 

Bleskové záplavy 10. - 11. mája 2024 na severovýchode Afganistanu si údajne vyžiadali životy najmenej 240 ľudí vrátane 51 detí a mnoho ďalších utrpelo zranenia. Očakáva sa, že tieto čísla sa budú zvyšovať, keď prídu ďalšie správy. Najviac obetí bolo hlásených v provincii Baglán, kde silné dažde zničili približne 3 000 domov, poškodili poľnohospodársku pôdu, odplavili dobytok, zatvorili školy a poškodili zdravotné strediská. Zasiahnuté boli aj provincie Takhar a Badakhshan, kde bolo podľa prvých správ poškodených najmenej 300 domov.

"Dovoľte mi vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám, ktoré smútia nad stratou svojich blízkych," povedal Dr. Tajudeen Oyewale, zástupca UNICEF v Afganistane. "UNICEF a naši partneri sú na mieste a vyvíjajú maximálne úsilie, aby postihnutým rodinám a komunitám poskytli rýchlu pomoc."

UNICEF poslal 450 rodinných súprav, 500 hygienických súprav, 476 prikrývok pre dospelých a deti a 100 súprav oblečenia, ktoré doplnia podporu poskytovanú inými agentúrami OSN a partnermi. Vyslaný bol aj mobilný tím UNICEF pre zdravotníctvo a výživu a na mieste sú aj tímy UNICEF, ktoré pomáhajú vykonávať ďalšie hodnotenia.

 


 

"Silné dažde a následné záplavy narušili život a predstavujú značné riziko pre deti v postihnutých provinciách. Keďže sa rodiny vyrovnávajú so stratou, je najdôležitejšie zachovať prístup k čistej vode, zdravotným a ochranným službám. UNICEF ako vždy stojí v tomto ťažkom období pri deťoch a obyvateľoch Afganistanu," povedal Dr. Oyewale.

Afganistan patrí medzi 10 krajín, ktoré sú najviac ohrozené zmenou klímy, a zažíva nárast extrémnych poveternostných podmienok, najmä povodní, sucha a piesočných a prachových búrok, čo má za následok straty na životoch a živobytí a značné škody na infraštruktúre.

 


 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí