Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/Le Lijour

Ukrajinská pediatrička lieči deti na Slovensku vďaka programu podporovanému UNICEF

Keď Tatiana prišla na Slovensko, nemohla vykonávať lekársku prax. Dnes je z nej pilier ukrajinskej komunity vďaka tomu, že lieči jej deti.  

 

Tatiana sa s fonendoskopom v ruke skloní nad svojho malého pacienta. Niekoľko hlbokých nádychov a výdychov preruší ticho, ktoré zavládlo v ambulancii s modrými stenami. Tatiana je, naopak, ponorená do zvuku tlkotu detského srdca.  

Na Ukrajine Tatiana pracovala ako otorinolaryngologička - lekárka, ktorá sa zaoberá najmä ušami, nosom a krkom. S eskaláciou vojny sa aj spolu s rodinou presťahovali do malého mesta pri ukrajinskom Užhorode, kde Tatiana rok ako dobrovoľníčka ošetrovala ľudí zasiahnutých násilím.  

 

© UNICEF/Le Lijour

 

Riešenie výhodné pre obe strany 

Po príchode na Slovensko sa Tatiana ocitla bez práce. Nevedela si predstaviť, že by bola niečím iným ako lekárkou, čo bolo jej vášňou a povolaním už viac ako 20 rokov. Jedného dňa navštívila Rovniankovu kliniku podporovanú UNICEF v Bratislave a stretla pani doktorku Zuzanu Nagyovú, vedúcu pediatričku malej kliniky v Dunajskej Strede. "Zuzana Nagyová mi spolu s UNICEF pomohli nájsť prácu," hovorí.  

 

 

V marci 2023 totiž UNICEF, Ministerstvo zdravotníctva SR a Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti, s finančnou podporou francúzskej vlády a Úradu vlády USA pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu, spustili nový program integrácie 30 ukrajinských lekárov do slovenského zdravotníctva.  

Integrácia ukrajinských pediatrov je obojstranne výhodným riešením. Pomáha zmierniť dodatočný tlak, ktorý vytvára odídenecká kríza na už aj tak preťažený slovenský zdravotnícky systém, a zároveň zlepšuje prístup k zdravotnej starostlivosti pre slovenských aj ukrajinských malých pacientov.  

 

© UNICEF/Le Lijour

 

"Som šťastná a moje srdce je spokojné"  

Vďaka programu môže byť Tatiana opäť sama sebou. Pracuje v Dunajskej Strede so Zuzanou Nagyovou, ktorá jej pomohla prácu tam aj získať. "Keď ukrajinskí pacienti zistili, že je tu ukrajinská lekárka, boli radi," vysvetľuje Tatiana, "bolo pre nich náročné navštevovať slovenských lekárov a porozumieť ich otázkam."  

 

© UNICEF/Le Lijour

Tatiana a MUDr. Zuzana Nagyová

 

Prvé dni na klinike, keď Tatiana nerozumela veľmi po slovensky, neboli ľahké. "Učili sme sa, ako spolupracovať [so zdravotnou sestrou]. Ešte pred rokom to bolo veľmi ťažké. Nerozumela som, čo hovorí ona, a ona nerozumela tomu, čo som hovorila ja."  

Teraz je Tatiana naozaj šťastná. "Keď som prvýkrát vyšetrovala pacienta na Slovensku, cítila som sa dobre. Keď pacient prišiel a videl ukrajinského lekára, bol pokojný a vedel, že všetko bude v poriadku," pokračuje.  

"Keď idem do práce, som pokojná, šťastná a moje srdce je spokojné. A to je veľmi dôležité pre mňa aj pre mojich pacientov," uzatvára Tatiana.  

 

© UNICEF/Le Lijour

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí