Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI426355/Le Lijour

Maša a Kira, bubliny a sneh

Dve odídenky z Ukrajiny s ťažkým zdravotným znevýhodnením nachádzajú podporu na Slovensku. 

 

Mydlové bubliny sa vznášajú v miestnosti Skautského domu v Banskej Štiavnici, kde sa nachádza jedno z 80 komunitných centier koordinovaného UNICEF a Ligou za duševné zdravie. Pod bublinami sa Maša zachveje vždy, keď sa dotknú jej pokožky, zatiaľ čo Kira tvrdo spí. Nad nimi kľačí Zdenka, sociálna pracovníčka a osoba zodpovedná za prítomnosti bublín. 

Maša aj Kira sú Ukrajinky a na Slovensko prišli v marci 2022, krátko po eskalácii vojny v ich rodnej krajine.  Žijú v takmer neustálych bolestiach. Kira je navyše nevidiaca. 

Do augusta 2023 požiadalo na Slovensku o dočasnú ochranu viac ako 120 000 Ukrajincov - väčšinou žien a detí. Medzi deťmi odídencov sa deti so zdravotným znevýhodnením často stretávajú s ďalšími prekážkami v prístupe k podpore a začleneniu do hostiteľských komunít.

 

 

Kira bola unavená z jablkového pudingu 


Maria, Kirina matka, spomína na dni pred odchodom z Ukrajiny. "Neverila som im," hovorí o varovaniach svojich priateľov. "Uvedomila som si, že mali pravdu, až keď som počula zvuk prvých bômb." 

Vzhľadom na Kirino zdravotné znevýhodnenie bola ich cesta do bezpečia komplikovaná. Na ceste im však pomohlo mnoho ľudí. "Pamätám si, že pred príchodom do Poľska nám skupina dobrovoľníkov dala pre Kiru jablkový puding," hovorí. Kým rodina bola vďačná, "Kira sa z jedenia pudingu veľmi unavila," smeje sa Maria. 

Svitlana, Mašina matka, hovorí, že rodina pred odchodom zostala na Ukrajine dva týždne a čakala, ako sa situácia vyvinie. Kvôli Mašinému znevýhodneniu bolo náročné skrývať sa pred náletmi. V obave o svoju bezpečnosť odišli na Slovensko. "Nechceli sme ísť príliš ďaleko od Ukrajiny," vysvetľuje Svitlana. "Tiež sme chceli byť niekde, kde by sme sa ľahko porozumeli jazyk a adaptovali sa."

 

 

Sneh, bubliny a piesne 


Obe rodiny našli nádej v komunitnom centre pre duševné zdravie a psychosociálnu podporu, ktoré podporuje UNICEF. Tam sa Zdenka, ich sociálna pracovníčka, venovala vytváraniu podporného prostredia pre Mašu a Kiru. Prostredníctvom zmyslovej a zmyslovo-motorickej stimulácie - napríklad pomocou bublín - im Zdenka pomáha rozvíjať sa a relaxovať, nadväzovať kontakty s ich rodinami a poskytuje im podporu na ich ceste.

Mašina matka Svitlana hovorí o tom, ako Zdenkino úsilie pomohlo jej dcére: "Maša je šikovná, dokonca zvedavá. Síce nerozpráva, no rada spieva... Má rada svoj malý okruh ľudí." Získať podporu po príchode na Slovensko bolo ťažké, pretože Maša nemala rada odborníkov, ktorí jej boli pridelení. Všetko sa však zmenilo, keď stretla Zdenku. 

 


Pre Kiru centrum ponúklo viac než len terapiu, Mariinej rodine to zlepšilo kvalitu života. "Prostredníctvom centra som našla veľa podpory, aj pre svoje duševné zdravie," hovorí Maria a jej vďačnosť je očividná.  

Kontakty nadviazané prostredníctvom centra im pomohli pri hľadaní základnej zdravotnej starostlivosti vrátane zubárov, pediatrov a poskytovateľov ortopedických a invalidných vozíkov. Maša čoskoro podstúpi operáciu, ktorej cieľom je zmierniť jej bolesť a zvýšiť jej mobilitu. Obe rodiny dostávajú aj humanitárnu peňažnú podporu pre rodičov detí so zdravotným znevýhodnením, ktorú zriadil UNICEF a vláda SR.

 

 

Urobila by som to isté 


Napriek svojim fyzickým obmedzeniam nachádzajú Masha a Kira radosť v maličkostiach - od spievania piesní až po pocit z dotyku studených materiálov, ako je kov či sneh. Vzhľadom na ich znevýhodnenie je dotyk spôsob, akým obe dievčatá spoznávajú svet. 
"Hoci sa Kira nemôže usmievať ani hovoriť, vždy keď vyjdeme z centra, cítim, že je šťastná," hovorí Maria. 

"Keby som nemala Kiru a mala voľný čas, robila by som to, čo robia sociálni pracovníci centra," pokračuje Maria. "Toľko Ukrajincov potrebuje podporu, najmä tí, ktorí sem prišli sami," uzatvára.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí