Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI426365/Le Lijour

Hodina s UNICEF podporovaným mobilným tímom v Košiciach

Sociálni a zdravotnícki pracovníci sú v uliciach Košíc. Ich poslanie: 360 stupňová podpora začlenenia odídencov z Ukrajiny.

 
Tlmené cvaknutie kľučky a mobilný tím   Blue Dot nastupuje do bieleho auta, ktoré ich odvezie na dnešnú misiu: sprevádzať Danila, osemročného ukrajinského chlapca trpiaceho autizmom, na stretnutie s jeho klinickým psychológom.   
 

Pre zdravie a vzdelávanie detí odídencov

 
"Keď Danil prvýkrát prišiel na Slovensko, snažili sme sa mu nájsť školu pre deti so zdravotným znevýhodnením," hovorí Janka, sociálna pracovníčka mobilného tímu pracujúca pre Slovenskú humanitnú radu, mimovládnu organizáciu, ktorá prevádzkuje centrum Blue Dot v spolupráci s UNICEF . "Potrebuje však potvrdenie o svojej diagnóze, a keď jeho rodina odišla z Ukrajiny, tieto dokumenty tam zostali . Teraz ich musíme vybaviť znova." 
 
 
Po príchode na kliniku si Vita, ukrajinská zdravotnícka pracovníčka mobilného tímu, sadne s Danilom a jeho babičkou, aby sa spolu zahrali a porozprávali , zatiaľ čo sa s jeho matkou rozpráva psychológ vo vedľajšej miestnosti. Keďže je to Danilova prvá návšteva kliniky, mobilný tím je na mieste, aby sa uistil, že všetko pôjde podľa plánu.
 
"Na Ukrajine som pracovala ako zdravotná sestra viac ako 25 rokov," hovorí Vita. "Mám veľa skúseností s komunikáciou s pacientmi, čo mi pomáha dodnes." Vita vedie zdravotné konzultácie s Ukrajincami a  poskytuje im informácie vrátane tých o očkovaní. Niekedy sprevádza rodiny k lekárovi, aby ich upokojila a uistila sa, že sa nič nestratí v preklade. 
 
 

Podpora rodín pri riešení problémov 

 
Mobilný tím je tu na riešenie problémov. Podporuje odídencov z Ukrajiny pri napĺňaní mnohých ich potrieb. Tím sa skladá z dvoch sociálnych pracovníkov, dvoch zdravotníckych pracovníkov a dvoch prekladateľov. Úlohou tímu je navštevovať rodiny odídencov z Ukrajiny tak v Košiciach, ako   aj v odľahlých oblastiach a dedinách v regióne. Podporujú rodiny priamo tam, kde sa nachádzajú, a tiež ich sprevádzajú, keď potrebujú pomoc pri každodenných úlohách.
 
"Keď rodina príde na Slovensko, odvezieme ju na úrad cudzineckej polície, aby sme jej pomohli získať dočasnú ochranu," hovorí Natália, ktorá tím koordinuje. "Potom im zvyčajne pomáhame nájsť ubytovanie, otvoriť si slovenský bankový účet a nájsť školu a pediatra pre ich deti."
 
 
Najzložitejšie je nájsť ubytovanie, pokračuje Natália. "Odídenci môžu v košickom tranzitnom centre prespať len dva dni, takže je to vždy zápas s časom," hovorí. "Obzvlášť ťažké je to pre veľké rodiny alebo rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením, pretože čelia ďalším výzvam." Okrem toho musíme často podporovať viac rodín súčasne," uzatvára. 
 
"Rodičom tiež pomáhame nájsť pracovné príležitosti alebo, ak nemôžu pracovať, požiadať o peňažnú podporu," akú poskytuje napríklad vláda SR alebo UNICEF. Priznáva však, že požiadanie o peňažnú podporu je jednoduchý proces a odídenci ich podporu potrebujú len zriedka. 
 
"Sme dobrý tím a je medzi nami chémia, ale okrem toho som hrdá na našu prácu a na to, čo dosahujeme," priznáva Janka. "Človek vždy cíti, keď je niekto spokojný s výsledkami jeho práce," pokračuje Vita. "Som šťastná, keď sa pozerám na usmiate tváre rodín, to ma teší," uzatvára.
 
 
 
Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí