Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI433686/Senna/AFP

2 NIČIVÉ KATASTROFY V JEDNOM TÝŽDNI

                                                                                             

 

V priebehu necelého týždňa došlo k dvom katastrofám, ktoré majú za následok stratu tisícok životov. Keď vznikne viac krízových situácií, ako je v súčasnosti v Líbyi a Maroku, UNICEF má k dispozícii zásoby aj tímy, ktoré môžu okamžite zasiahnuť a pomáhať deťom a rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Naša pomoc počas humanitárnych kríz je možná aj vďaka našim podporovateľom. Vďaka vašej podpore sú naše tímy v teréne vždy pripravené. 

 

Aká je momentálna situácia?

Maroko v noci 8. septembra, keď rodiny spali, zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,8. Zemetrasenie a následné otrasy spôsobili smrť viac ako 2 900 ľudí a tisíce ďalších zranili - mnohí z nich sú stále v kritickom stave. V Líbyi si existujúce politické krízy a konflikty už v minulosti vyžiadali humanitárne zásahy. V súvislosti s búrkou Daniel, ktorá tento týždeň spôsobila nebezpečné prívalové povodne, je však situácia detí a rodín v Líbyi horšia ako kedykoľvek predtým. V oboch krajinách bola poškodená kritická infraštruktúra, a hoci presný počet detí, ktorých domovy boli zničené alebo poškodené, nie je v súčasnosti známy, očakáva sa, že mnoho ľudí bolo vysídlených a nevyhnutne potrebujú pomoc.

 

Čo to znamená pre deti?

V každej núdzovej situácii patria deti vždy k najzraniteľnejším. UNICEF zatiaľ v Líbyi reaguje distribúciou 1 100 hygienických súprav, dodávkou zdravotníckych potrieb pre 10 000 ľudí a dodávkami oblečenia. V Maroku deti predstavujú takmer tretinu obyvateľstva krajiny, takže je veľmi pravdepodobné, že bolo postihnutých najmenej 100 000 detí. Podľa prvých zistení je veľký dopyt po vode, sanitárnych a hygienických potrebách, prístreškoch, zdravotnej a potravinovej pomoci. 
 

Ako môžete pomôcť?

V dôsledku týchto katastrof bude pomoc v oboch krajinách dlhodobo potrebná. Vašim darom umožňujete, aby sme zasiahnutým deťom a rodinám mohli zabezpečiť vodu, jedlo, lieky a strechu nad hlavou. Tím UNICEF Slovensko je vďačný všetkým ľuďom, ktorí podporujú naše terénne programy.

 

                                                                                         

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí