Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0673614/Andrianantenaina

SVETOVÝ DEŇ BOJA PROTI DETSKEJ PRÁCI

Zrušenie detskej práce je jedným zo základných pilierov sociálnej spravodlivosti a rešpektovania práv dieťaťa.

 

Od roku 2000 sa počet pracujúcich detí znižoval, no od roku 2020 sa čísla opäť zvyšujú. Je to spôsobené najmä pandémiou a konfliktami.

V príspevku môžete vidieť deti rôzneho veku a z rôznych krajín. Jedno však majú spoločné - sú vystavené detskej práci. Niektoré chodia do práce po škole či cez víkendy, iné nechodia do školy vôbec.

UNICEF odhaduje, že dnes pracuje 158 miliónov detí. To je jedno zo šiestich detí na celom svete. Nepracujú preto, aby mali vreckové. Pracujú, aby ich rodiny mohli prežiť.

 

Čo robí UNICEF?

  • Rieši problematiku detskej práce na vládnej úrovni
  • Poskytuje deťom štipendiá, aby mohli chodiť do školy, ale zároveň to nebolo finančne nákladné pre rodiny
  • Dodáva deťom školské pomôcky
  • Vytvára tímy sociálnych pracovníkov, ktorí chodia do komunít a vzdelávajú rodiny o detskej práci a rizikách, ktoré prináša
  • Posilňujeme registračné systémy krajín, aby každé dieťa malo rodný list, ktorý dokazuje, že nedosiahli zákonný vek na prácu 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí