Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/U.S. CDC/UN0715406//Kasia Strek

Prečo je potrebné
očkovanie pre naše deti

Priznajme si to, nie je ľahké sledovať, ako nášmu dieťaťu niekto pichá injekciu, ale choroby, pred ktorými ich očkovaním chránime, sú oveľa horšie. Malé “au” môže zachrániť život a ochrániť zdravie vášho dieťaťa a jeho malých kamarátov či spolužiakov.

Na ochranu našich detí obsahujú vakcíny antigény alebo zárodky chorôb. Aj keď to môže znieť desivo, baktérie vo vakcínach sú oslabené alebo zabité, takže nespôsobujú vážne ochorenie. Vakcíny obsahujú len nepatrný zlomok antigénov a mikróbov, s ktorými sa deti stretávajú každý deň svojho života.

Vakcíny sú bezpečné a verejnosť ich môže používať len po prísnom testovaní a skúškach. Nebezpečenstvo nechávania detí bez očkovania je oveľa horšie, a to nielen pre zdravie vášho vlastného dieťaťa, ale aj pre zdravie iných detí a dospelých.

Chápeme však, že máte obavy, a tak sa poďme zaoberať najčastejšími pochybnosťami rodičov o očkovaní.

 

Môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky?

Vakcíny sú mimoriadne bezpečné a závažné vedľajšie účinky sú zriedkavé. Niektoré deti môžu mať reakcie ako: mierna horúčka, začervenanie, opuch alebo iné lokálne reakcie v mieste, kde bola vakcína aplikovaná. Niektoré deti môžu byť podráždené, plačlivé alebo sa môžu správať nezvyčajným spôsobom. Tieto reakcie by vás nemali trápiť dlho, pretože sú prechodné.

Závažné vedľajšie účinky sú pomerne zriedkavé. V skutočnosti sú riziká komplikácií chorôb, ktorým možno predchádzať očkovaním, podstatne horšie ako komplikácie spojené s očkovaním. Informujte svojho rodinného lekára, pediatra alebo osobu aplikujúcu vakcínu, ak má dieťa nejaké alergie alebo malo závažnú reakciu na predchádzajúcu vakcínu.

 

Môžu vakcíny spôsobiť autizmus?

 Neexistuje žiadna súvislosť medzi vakcínami a autizmom. Táto myšlienka pochádza zo zdiskreditovanej publikácie, ktorá pochádza z 90. rokov minulého storočia. Článok bol stiahnutý a autor stratil lekársku licenciu, pretože sa ukázalo, že článok bol založený na falošných dôkazoch. Odvtedy mnohé články preukázali, že vakcíny nespôsobujú autizmus, ani nezvyšujú riziko autizmu.

 

Niektoré vakcíny obsahujú ortuť a počul/počula som, že to môže byť nebezpečné. Je to pravda?

Aj keď je pravda, že niektoré vakcíny obsahujú malú dávku ortuti, ktorá sa používa na uchovanie vakcíny na dlhšie obdobie, neexistuje dôkaz, že tieto malé množstvá môžu uškodiť našim deťom.

 

Neverím vakcínam na Slovensku. Môže moje dieťa počkať, kým sa vrátime na Ukrajinu?

O pôvod vakcín sa netreba obávať. Bez ohľadu na krajinu výroby a distribúcie vakcíny pred sprístupnením na použitie prechádzajú prísnym schvaľovacím procesom a regulačným procesom. Slovensko ako člen Európskej únie musí dodržiavať veľmi prísne pravidlá, pokiaľ ide o kvalitu vakcín.

Dbajte na to, aby boli vaše deti očkované podľa kalendára na očkovanie v bezpečnom zdravotníckom zariadení v krajine vášho súčasného pobytu. Čím skôr svoje deti zaočkujete, tým lepšie, bez ohľadu na to, v ktorej krajine sa nachádzate.

 

Je pre moje dieťa bezpečné dostať viacero vakcín súčasne?

Súčasné podanie niekoľkých vakcín nenaruší obranný systém vášho dieťaťa. Je dôležité vedieť, že každá sada vakcín by mala byť podaná včas podľa očkovacieho kalendára, aby sa zabezpečila najlepšia úroveň ochrany a imunity.

 

Je príliš neskoro na imunizáciu, ak dieťa nedostalo vakcínu v odporúčanom čase?

Pri väčšine vakcín platí, že na očkovanie nie je nikdy neskoro. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako a kedy má vaše dieťa dostať vynechané dávky vakcín. Pamätajte, že keď odložíte alebo vynecháte očkovanie, vaše dieťa strávi dlhší čas vystavené riziku infekcií, ktoré môžu spôsobiť vážne poškodenie alebo dokonca smrť.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí