Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0831619/AFP

Eskalácia násilia v Sudáne ohrozuje milióny detí

Vyhlásenie výkonnej riaditeľky UNICEF Catherine Russell o situácii detí v Sudáne

 

NEW YORK, 20. apríla 2023 - "Päť dní intenzívnych bojov v Sudáne a štyri neúspešné prímeria si už vyžiadali zničujúcu daň pre deti v krajine. Ak sa násilie nezastaví, táto daň sa bude len zvyšovať. V bojoch bolo údajne zabitých najmenej 9 detí a viac ako 50 detí bolo zranených, keďže boje v Chartúme, Darfúre a Severnom Kordofáne pokračujú. Nebezpečná situácia v celej krajine veľmi sťažuje zhromažďovanie a overovanie informácií. Pokiaľ budú boje pokračovať, deti na to budú naďalej doplácať.“

 

"Mnohé rodiny sú uväznené v krížovej paľbe, majú obmedzený alebo žiadny prístup k elektrine, sú vystrašené z bojov a z možnosti, že im dôjdu potraviny, voda a lieky. Tisíce rodín bolo nútených opustiť svoje domovy a hľadať bezpečie."

 

"Dostali sme správy o deťoch, ktoré sa ukrývajú v školách a opatrovateľských centrách, zatiaľ čo okolo nich zúria boje, o detských nemocniciach, ktoré sú evakuované, pretože v blízkosti sa ostreľuje, a o inej kritickej infraštruktúre, ktorá je poškodená alebo zničená, čo obmedzuje prístup k základnej a život zachraňujúcej starostlivosti a liekom."

 

"Boje narušili kritickú, život zachraňujúcu starostlivosť pre približne 50 000 akútne podvyživených detí. Tieto deti potrebujú nepretržitú starostlivosť, ktorá je v dôsledku stupňujúceho sa násilia ohrozená. Boje ohrozujú aj chladiarenský reťazec v Sudáne vrátane vakcín a inzulínu v hodnote viac ako 40 miliónov dolárov. Prerušené dodávky elektrickej energie znemožňujú doplnenie generátorov palivom."

 

"Ešte pred eskaláciou násilia boli humanitárne potreby v Sudáne vyššie ako kedykoľvek predtým. Humanitárna pomoc je veľmi dôležitá, ale UNICEF a naši partneri nemôžu túto pomoc poskytovať, ak nie je zaručená bezpečnosť a ochrana našich zamestnancov. Naše srdcia a myšlienky sú s blízkymi kolegov WFP (World Food Programme), ktorí prišli o život alebo boli zranení. UNICEF a ďalšie humanitárne agentúry boli vyrabované ozbrojenými osobami. Takéto útoky na humanitárnych pracovníkov a organizácie sú útokmi na deti a rodiny, ktorým pomáhame."


"UNICEF sa pripája k výzve generálneho tajomníka, aby ozbrojené sily okamžite zastavili nepriateľské akcie, a vyzýva všetky strany, aby dodržiavali svoje medzinárodné záväzky chrániť deti pred ujmou a aby zabezpečili, že humanitárni aktéri sa budú môcť bezpečne a rýchlo dostať k deťom v núdzi. UNICEF tiež vyzýva všetky strany, aby sa zdržali útokov na civilnú infraštruktúru, od ktorej sú deti závislé - napríklad na vodovodné a hygienické systémy, zdravotnícke zariadenia a školy."

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí