Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0789468/Kazimirova


Slovenskí hrdinovia

Vo februári 2022, eskalácia vojny na Ukrajine zmenila všetko zo dňa na deň. Okradla deti a rodiny na Ukrajine o všetko, čo bolo pre ne pred vojnou “normálne”. Pohľad na obrovské množstvo najmä žien a detí utekajúcich zo svojej krajiny, nenechal nikoho chladným. Slovensko zareagovalo rýchlo, efektívne a súcitne.

Dobrovoľníci, hasiči a policajti sa ponáhľali na hranice, aby pomohli ľuďom v núdzi. Učitelia otvorili ich triedy, lekári svoje ambulancie a ľudia svoje domovy, aby zabezpečili, že sa odídenci budú cítiť na Slovensku vítaní.

Medzi nimi, štyria hrdinovia.

Natália, koordinátorka v Modrom bode – Bezpečnom bode (Blue Dot Safe space) v Košiciach; Nikola, učiteľka na Spojenej škole Tarasa Ševčenka v Prešove; plukovník Martin Tejgi, riaditeľ Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Michalovciach, a Tatiana, lekárka pracujúcej na klinike Rovniankova v Bratislave.

Keď sa to všetko začalo, neváhali pomôcť. A neplánujú prestať.

Toto je ich príbeh a príbeh tisícov ďalších Slovákov, ktorí, tak ako oni, spravili všetko čo mohli, aby poskytli pomoc Ukrajincom, ktorí utiekli pred vojnou. Je to taktiež príbeh dôvery a vzájomného rešpektu medzi Slovákmi a Ukrajincami.


Ďakujeme vám, slovenskí hrdinovia, za všetko, čo ste počas posledného roka spravili pre ukrajinské deti.

Toto je príbeh Natálie, koordinátorky v Modrom bode – Bezpečnom bode (Blue Dot Safe space) v Košiciach; Nikoly, učiteľky na Spojenej škole Tarasa Ševčenka v Prešove; plukovníka Martina Tejgiho, riaditeľa Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Michalovciach, a Tatiany, lekárky pracujúcej na klinike Rovniankova v Bratislave.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí