Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI396465/Banda

Spolupráca so
samosprávami

Európske mestá ako Bratislava, Praha, Budapešť a Varšava preukázali bezprecedentnú solidaritu pri prijímaní detí a rodín utečencov z Ukrajiny. UNICEF nadviazal partnerstvo so samosprávami v celej Európe, aby zabezpečil, že deti a rodiny utekajúce pred vojnou na Ukrajine dostanú podporu, ktorú potrebujú, budú integrované a budú môcť prispievať do svojich hostiteľských komunít.

 

Od eskalácie vojny na Ukrajine viac ako 7,9 milióna ľudí – z ktorých väčšinu tvoria ženy a deti – utieklo do susedných krajín, pričom mnohí pokračujú v ceste do iných destinácií. Zložitá, nepredvídateľná situácia na Ukrajine vrátane nedávnych útokov na kritickú infraštruktúru bráni ľuďom v návrate a neustále vyvoláva nové pohyby utečencov. Mestá v Poľsku, Českej republike, Maďarsku a na Slovensku sú vstupnou bránou a zohrávajú kľúčovú úlohu pri prispôsobovaní a rozširovaní existujúcich sociálnych služieb, pri podpore sociálnej súdržnosti vo svojich komunitách, pri preklenutí medzier v zdrojoch a zlepšení koordinácie s národnými vládami.

UNICEF spolupracuje s Eurocities – sieťou viac ako 200 veľkých miest v Európe – na podpore miestnych úradov v Európe, ktoré vytvárajú inovatívne integračné politiky pre deti a rodiny na Ukrajine a v susedných krajinách. V rámci tohto partnerstva sa 100 miest podelilo o najlepšie postupy, stratégie a údaje pri budovaní inkluzívneho a pohotového miestneho vzdelávacieho prostredia, podpore integrácie utečencov a lokalizácii Európskej únie Child Guarantee, aby sa zabezpečilo, že žiadne dieťa nezostane bez pomoci. 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí