Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI396433/Banda


Utekajme do škôlky!

Ukrajinské deti so špeciálnymi potrebami a ich rodičia dostávajú na Slovensku potrebnú pomoc

 

Je takmer deväť hodín ráno a štvorročný Pavel z Ukrajiny naradostene uteká, aby ako prvý otvoril dvere Detskej medzinárodnej skupiny (Play and learning hub) v Dúbravke v Bratislave. Jeho mama Inna sa s ním snaží držať tempo. Pavel sa nevie dočkať, kedy bude vnútri a stretne svojich kamarátov, s ktorými strávi veselý deň. Ešte predtým však Pavla čaká jedno stretnutie. Pri vchode ho privíta jeho terapeutka Oľga, ktorá ich odvedie do svojej kancelárie. Inna informuje Oľgu o tom, ako sa má Pavel, aby sa Oľga mohla pripraviť na ich spoločnú prácu.

 

 

Inna prišla do Bratislavy spolu so svojimi dvoma deťmi, Pavlom a Alexandrou v marci z Charkova, kde Pavel pravidelne navštevoval materskú školu a pomáhali mu aj rôzni odborníci. Keď mal Pavel dva roky, skríning identifikoval vývinové ťažkosti, vrátane poruchy autistického spektra a oneskoreného vývinu reči. „Prvú vec, ktorú sme museli urobiť, keď sme sem prišli, bolo nájsť školu pre Alexandru a odborníkov pre Pavla,“ hovorí Inna. „Bolo to veľmi ťažké, pretože všetci dostupní špecialisti hovorili len po slovensky a Pavel len nedávno začal rozprávať po rusky. Jeho terapia však musela pokračovať,“ hovorí.

 

Po prvotnom hľadaní odborníkov, ktorí by mohli pomôcť Pavlovi na Slovensku, našla jeho rodina podporu v Dúbravke v Bratislave, kde pedagogičky a jeho terapeutka hovoria po rusky. © UNICEF/UNI396429/Banda

 

V októbri sa Inna dozvedela o Detskej medzinárodnej skupine v Dúbravke, ktorú zriadil UNICEF a mesto Bratislava. Pavel začal chodiť do skupiny  v októbri. Tu sa začal hrať a tu sa aj zoznámil s Dr. Oľgou Ivannikovovou-Mirgorodskou, ukrajinskou neurologičkou a psychologičkou z Kyjeva, ktorá terapiou podporuje Pavlov rozvoj. „Štyrikrát do týždňa tu robím rôzne cvičenia so všetkými deťmi a poskytujem aj poradenstvo rodičom. V Detskej medzinárodnej skupine máme deti s rôznymi vývojovými oneskoreniami, ktoré potrebujú rôzne druhy podpory,“ hovorí Oľga. Prioritou UNICEF a hlavného mesta Bratislavy pri zriaďovaní Detských medzinárodných skupín bola inklúzia a zaangažovanosť odborníkov špecializujúcich sa na rané detstvo.
 

 

Pavel chodí do Detskej medzinárodnej skupiny veľmi rád. © UNICEF/UNI396443/Banda

 

Inna vidí u Pavla viditeľné pokroky, odkedy začal s Oľgou pravidelnú terapiu. „Chvíľu mu trvalo, kým sa adaptoval, ale teraz doslova uteká do škôlky. Zúčastňuje sa športových aktivít, keramiky, má rád ostatné deti a svoju vychovávateľku. Dokonca máme hru, ktorú hráme každé ráno: Utekajme do škôlky!“
 

UNICEF podporil otvorenie 23 takýchto a podobných detských skupín v 13 obciach na Slovensku. Tým rozširuje prístup k vzdelávaniu a starostlivosti v ranom detstve pre všetky malé deti z Ukrajiny aj Slovenska. 

 

 

Pre mnohé deti ako Pavel je jazyk jednou z prekážok, ktoré im bránia v prístupe k tak potrebnej podpore. V spolupráci s Európskou asociáciou poskytovateľov služieb pre osoby so zdravotným postihnutím (EASPD) sa UNICEF snaží zabezpečiť podporu pre malé deti s rizikom oneskoreného vývinu prostredníctvom rozšírenia existujúcich služieb a školení ukrajinských odborníkov. Projekt prebieha na Slovensku, v Bulharsku, Poľsku, Rumunsku a Moldavsku s cieľom podporiť 12 000 rodín. UNICEF na Slovensku navyše poskytuje finančnú pomoc rodinám odídencov.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí