Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0597340/Filippov

Vojna na Ukrajine a inflácia uvrhli do chudoby 4 milióny detí

Miera detskej chudoby vo východnej Európe a Strednej Ázii vrástla o 19 %. 

 
Pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby, UNICEF varuje, že zvýšenie chudoby detí by mohlo  viesť k dominovému efektu predčasného ukončenia školskej dochádzky a nárastu detskej úmrtnosti.
 
ŽENEVA/NEW YORK, 17. októbra 2022 – Vojna na Ukrajine a rastúca inflácia uvrhli ďalšie 4 milióny detí vo východnej Európe a Strednej Ázii do chudoby, čo je 19-percentný nárast od roku 2021, uvádza nová štúdia UNICEF. Vojna na Ukrajine a následný hospodársky pokles majú výrazný vplyv na detskú chudobu vo východnej Európe a Strednej Ázii.  Štúdia obsahuje údaje z 22 krajín z celého regiónu. Poukazuje, že najväčšie bremeno hospodárskej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine nesú deti. 40 % z 10,4 milióna ľudí, ktorí tento rok zažili chudobu tvoria deti. V ruskej federácii sa nachádzajú takmer tri štvrtiny z celkového počtu detí, ktoré žijú v chudobe v dôsledku vojny na Ukrajine a vzrastu životných nákladov v celom regióne. Momentálne 2,8 milióna detí žije v domácnostiach pod hranicou chudoby. Ukrajina je domovom pol milióna ďalších detí žijúcich v chudobe, čo je druhý najväčší podiel, nasleduje Rumunsko s ďalšími 110 000 deťmi, uvádza štúdia.
 

„Okrem očividných hrôz vojny – zabíjanie a mrzačenie detí, masové vysídľovanie – majú ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine ničivý dopad na deti vo východnej Európe a Strednej Ázii,“ povedal regionálny riaditeľ UNICEF pre Európu a Strednú Áziu, Afshan Khan. „Vojna ovplyvňuje deti v celom regióne. Ak tieto deti a rodiny nepodporíme teraz, prudký nárast detskej chudoby takmer určite bude viesť k strateným životom, obmedzeniu vzdelávania a stratenej budúcnosti.“

 
Podľa štúdie siahajú dôsledky chudoby detí ďaleko za hranice rodín, ktoré žijú vo finančnej tiesni. Jej prudký nárast by mohol viesť k tomu, že tento rok zomrie pred svojimi prvými narodeninami ďalších 4 500 detí. 117 000 detí si nebude môcť dovoliť chodiť do školy. Keď náklady na základné tovary stúpnu, peniaze dostupné na pokrytie iných potrieb, ako je zdravotná starostlivosť a vzdelávanie, klesajú, uvádza štúdia. Následná kríza životných nákladov znamená, že najchudobnejšie deti majú ešte menšiu pravdepodobnosť prístupu k základným službám a sú viac vystavené riziku násilia, vykorisťovania a zneužívania. Pre mnohých detská chudoba trvá celý život. Jedno z troch detí narodených a vychovaných v chudobe prežije svoj dospelý život v chudobe, čo povedie k medzigeneračnému cyklu utrpenia a deprivácie, uvádza štúdia.
 
© UNICEF/UN0642135/Filippov
 

Štúdia stanovuje rámec, ktorý má pomôcť znížiť počet detí žijúcich v chudobe a zabrániť tomu, aby sa viac rodín dostalo do finančnej núdze:

 
  • Poskytovať univerzálne peňažné dávky pre deti a zabezpečiť istotu minimálneho príjmu.
  • Rozšíriť dávky sociálnej pomoci na všetky rodiny s deťmi v núdzi, vrátane utečencov.
  • Chrániť sociálne výdavky, najmä pre najzraniteľnejšie deti a rodiny.
  • Chrániť a podporovať poskytovanie služieb v oblasti zdravia, výživy a sociálnej starostlivosti tehotným matkám, dojčatám a deťom v predškolskom veku.
  • Zaviesť cenové nariadenia týkajúce sa základných potravín pre rodiny.
 
UNICEF sa nedávno spojil s Európskou komisiou a niekoľkými krajinami EÚ v pilotnej iniciatíve EÚ Child Guarantee s cieľom zmierniť vplyv chudoby na deti a poskytnúť im príležitosti na to, aby sa im darilo v dospelosti. Vzhľadom na to, že čoraz viac detí a rodín je v súčasnosti ohrozených chudobou, je v celom regióne zaručená silná reakcia.
 
UNICEF vyzýva na pokračujúcu a rozšírenú podporu na posilnenie systémov sociálnej ochrany v krajinách s vysokým a stredným príjmom vo východnej Európe a Strednej Ázii a uprednostnenie financovania programov sociálnej ochrany, vrátane programov hotovostnej pomoci pre zraniteľné deti a rodiny.
 
„Úsporné opatrenia ovplyvnia predovšetkým deti. Ešte viac detí uvrhnú do chudoby a sťažia to rodinám, ktoré už majú problémy,“ povedal Khan. „Musíme chrániť a rozširovať sociálnu podporu pre zraniteľné rodiny skôr, ako sa situácia zhorší."
 
Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí