Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0665056/Hudak

Svetový deň duševného zdravia 2022

Orlando Bloom rozpráva o tom, aký dopad malo vážne zranenie na jeho mentálne zdravie   

 

NEW YORK, 10. október 2022 – Orlando Bloom, Vyslanec dobrej vôle UNICEF vo videu hovorí o tom ako si v 19-tich rokoch zlomil chrbticu pri páde z tretieho poschodia. „Bol to pre mňa začiatok dlhej a bolestivej cesty k poznaniu a pochopeniu niektorých vzorcov, ktoré boli v mojom živote,“ spomína Bloom vo videu. „Mesiace po páde boli temným obdobím. Bol som vždy veľmi aktívny a zrazu som sa nemohol neobmedzene pohybovať. Mal som veľké bolesti.” 


Cieľom kampane UNICEF #CoMaTrapi je odtabuizovať rozhovory o duševnom zdraví a podporovať aktivity, ktoré pomôžu mladým ľuďom a deťom v tejto oblasti. 

 

 

„Duševné zranenia sú obzvlášť náročné, pretože ich nevidno,“ pokračuje Bloom. "Je veľmi dôležité rozprávať sa s ľuďmi, nájsť niekoho komu sa môžeme zveriť, pretože rozhovor o problémoch môže viesť k pochopeniu a ku zmene.“ 


Podľa posledných dostupných údajov trpí viac ako 1 zo 7 dospievajúcich vo veku 10–19 rokov diagnostikovateľnou duševnou poruchou. Väčšina z nich zostáva neliečená a nerozpoznaná. Väčšina z 800 000 mladých ľudí, ktorí každoročne spáchajú samovraždu, sú mladí ľudia a samovražda je štvrtou najčastejšou príčinou smrti mladých ľudí vo veku 15-19 rokov.


„Pre veľmi veľa detí a mladých ľudí na celom svete sú stigma, nepochopenie a neakceptovanie problémov s duševným zdravím dôvodom, že nevyhľadajú pomoc,“ upozorňuje riaditeľka UNICEF pre globálnu komunikáciu a advokáciu, Paloma Escudero. „Prelomme ticho, ktoré je okolo mentálneho zdravia. Podporme deti a mladých ľudí, aby sa zverili so svojim problémami a nehanbili sa vyhľadať pomoc, keď majú psychické problémy.“ Tento Svetový deň duševného zdravia UNICEF povzbudzuje mladých ľudí, ich rodičov, priateľov a celé komunity, aby prelomili stigmu a začali sa rozprávať o mentálnom zdraví, aby sa mladí ľudia a deti nehanbili vyhľadať pomoc, keď ju potrebujú.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí