Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0693570/Filippov

UNICEF rekonštruuje nemocničné pivnice na Ukrajine

Vojna na Ukrajine zasiahla do životov miliónov detí. Mnohé prišli o rodinu, priateľov, domov, školu. 

V posledných mesiacoch boli tisíce detí z celej Ukrajiny prijaté do nemocnice sv. Mikuláša v Ľvove. Tu sa liečia deti, ktoré utrpeli zranenia spôsobené nášľapnými mínami a inými výbušninami, ale aj deti s ťažkými chronickými ochoreniami. Tu našli bezpečie a nádej na uzdravenie.

 

Detské postele v protivojnovom kryte. © UNICEF/Filippov

 

„Prichádzame sem vždy, keď zaznie siréna.“

 

Každý z malých pacientov má dve lôžka – jedno na oddelení a druhé v protibombovom kryte pod budovou.

„Prichádzame sem vždy, keď zaznie siréna,“ hovorí Zoriana Ivaniuk, zdravotná sestra v nemocnici. „My všetci – pacienti, rodičia detí aj lekári. Každý už vie, kde je jeho posteľ. Niektorí ľudia tu dokonca nechávajú svoje teplé veci a hračky.“

 

Lekár v neopravenej časti bombového krytu. © UNICEF/UN0693570/Filippov

 

Vďaka prikrývkam a hračkám pôsobí úkryt o niečo útulnejšie, no jeho časti sú po rokoch chátrania stále nevľúdne. Takéto suterény pod ukrajinskými nemocnicami neboli nikdy určené na použitie počas vojny.

Teraz sa čaká na rekonštrukciu suterénu, ktorá prebehne vďaka UNICEF a jeho partnerom. V rámci celonárodného projektu je hlavným cieľom zvýšiť bezpečnosť v nemocničných suterénoch po celej krajine.

 


Zrekonštruovaná chodba protibombového krytu. © UNICEF/UN0693570/Filippov


„Určite musíme poskytnúť pomoc deťom v bezpečných podmienkach," hovorí Zoriana a obzerá sa po pivnici. „A na tomto mieste naozaj trávime veľa času. Preto je dôležité, aby sa tu deti cítili príjemne."

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí