Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0626403/Bidel

Afganistan - rok po...

V týchto dňoch si pripomíname smutné prvé výročie od oficiálneho prevzatia moci v krajine Talibanom. 15. august 2021 zmenil k horšiemu najmä životy žien. Dôsledky politického prevratu nenechali na seba dlho čakať. Od 23. marca 2022 je vyučovanie v 7. – 12. ročníku dostupné výlučne chlapcom. Detstvo v tejto ťažko skúšanej krajine je poznačené chudobou, chorobami a podvýživou.


Ekonomika je na pokraji kolapsu a drvivá väčšina obyvateľstva žije pod hranicou chudoby.

 

Deti (hlavne dievčatá) musia často pracovať v nebezpečných podmienkach, aby pomohli rodine. Pretrvávajúci ozbrojený konflikt, sucho, nezamestnanosť, vysoké ceny potravín či zdecimované zdravotníctvo a školstvo dopĺňajú tragický obraz súčasného Afganistanu.


 
Humaira (27) kŕmi svoju 7-mesačnú dcérku Arezzo terapeutickým mliekom F-100. "Bojím sa, že nedostatok jedla môže ohroziť životy mojich detí", hovorí. © UNICEF/Munir Tanweer/Daf record


Odhaduje sa, že tento rok je vďaka podvýžive v ohrození života až 1 milión afganských detí. Konkrétny príklad: zatiaľ čo v júni 2021 bola v Afganistane poskytnutá liečba závažnej akútnej podvýživy 30 000 deťom, v júni 2022 to bolo už 57 000 detí. To predstavuje nárast až o 90 (!) percent. Znepokojivý nárast podvýživy (až o 50 % v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021) bol zaznamenaný aj u tehotných žien a dojčiacich matiek. To vedie k predčasným pôrodom a nízkej pôrodnej hmotnosti bábätiek. Už samotný štart do života tak majú mimoriadne náročný. Čísla z aktuálnych odhadov UNICEF pritom hovoria jasnou rečou. Ak by skupina 3 miliónov dievčat dostala teraz šancu ukončiť stredoškolské vzdelanie a uplatniť sa na trhu práce, prínos žien a dievčat pre afganskú ekonomiku by predstavoval najmenej 5,4 miliardy USD (2,5 % HDP). Spomínané odhady pritom nezohľadňujú nefinančné dopady obmedzenia dostupnosti vzdelávania pre dievčatá. Jedným z nich je očakávaný nedostatok učiteliek, lekárok a zdravotných sestier. Nemožnosť pokračovať na druhom stupni škôl môže byť príčinou toho, že aj prvý stupeň zaznamená pokles záujmu o účasť dievčat na výuke. Očakávať možno tiež medicínske náklady spojené s nárastom počtu tehotenstiev mladistvých, nehovoriac o tom, že prínosom vzdelávania dievčat bola aj prevencia detských manželstiev a detskej mortality.


 
Fatema (15): "Občas zabúdam, že školy už nemôžem ísť a ráno sa do nej vychystám...” © UNICEF/Haya Burhan


V dôsledku zákazu vzdelávania dievčat v stredných školách je pre UNICEF takmer nemožné zabezpečiť dospievajúcim dievčatám služby zásadného významu, ako je podpora prevencie anémie či zdravej menštruácie a hygieny, keďže tieto boli poskytované práve na pôde škôl. Počas uplynulých 12 mesiacov boli priamo na školách poskytnuté doplnky s obsahom železa a kyseliny listovej 272 386 dospievajúcim dievčatám. Skutočnosť, že už nemôžu navštevovať školu, tak má negatívny dopad aj na ich zdravie.


Deti sú nútené pracovať a finančne podporovať svoju rodinu namiesto toho, aby chodili tam, kde je to pre ne najbezpečnejšie - do školy.  


Pre mnohé dievčatá v Afganistane bol uplynulý školský rok tým posledným. UNICEF, ktorý v krajine pôsobí už 71 rokov, svoj boj za ich práva nevzdáva. Naším cieľom je, aby vzdelanie v krajine opäť bolo dostupné všetkým deťom bez rozdielu. Chlapcom aj dievčatám.

 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí