Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0632497/Holerga

Ako pomáha UNICEF na Slovensku?

UNICEF pomáha nielen priamo na Ukrajine, ale aj v krajinách, v ktorých našli odídenci z Ukrajiny útočisko. Pozrite sa spolu s nami, čo všetko robí UNICEF pre ukrajinské deti a ich rodiny:

 

  • UNICEF - UNHCR Modrý bod (Blue Dot) bol zriadený v spolupráci s mestom Bratislava v centre pomoci pre ľudí z Ukrajiny v priestoroch bývalej autobusovej stanice (Bottova Bratislava) a vlakovej stanice v spolupráci s organizáciou TENENET o.z. Poskytuje sa tu sociálne aj psychologické poradenstvo, podporné adaptačné programy pre matky z deťmi, psychologicko-pedagogické poradenstvo pre deti. 
  • UNICEF poskytol školenia pre príslušníkov cudzineckej polície, ktorá pracuje na hraničných priechodoch s Ukrajinou o témach, ako predchádzať obchodovaniu s ľuďmi v humanitárnych krízach takéhoto charakteru, ako komunikovať s deťmi, ktoré utekajú z krajín zasiahnutých vojnovým konfliktom. Vyškolených bolo viac ako 200  policajtov a 40 sociálnych pracovníkov či expertov z mimovládneho sektora v oblasti ochrany detí.
  • V spolupráci s organizáciou Mereena poskytujeme inkluzívne služby pre približne 300 detí z Ukrajiny v azylovom centre v Gabčíkove. 

 

  • UNICEF spolupracuje s mestom Bratislava na podpore rozširovania systému predškolského vzdelávania. 
  • UNICEF podpísal  memorandum o porozumení s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny o poskytovaní finančnej pomoci na obdobie na obdobie 3 mesiacov pre odídencov z Ukrajiny, na ktorej sa bude podieľať spolu s UNHCR, IOM a IFRC.
  • V pondelok  30. mája 2022 podpísali minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a zástupca regionálneho riaditeľa UNICEF pre Európu a Strednú Áziu Philippe Cori memorandum o spolupráci a dohodli sa inštitucionálnej podpore, budovaní kapacít, socálnej inklúzii a rozširovanií predškolských zariadení pre všetky deti. V spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom sa budú pripravovať medotické odporúčania, učebnice slovenského jazyka pre cudzincov, ako aj jazykové kurzy, výskum integrácie študentov z Ukrajiny. 
  • V spolupráci s organizáciou Škola dokorán sa pripravujú „detské huby“ predbežne v šiestich mestách na východe Slovenska, ktoré by mali slúžiť na hru pre približne 2 000 detí v predškolskom veku. 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí