Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0619506/Diffidenti

100 dní vojny na Ukrajine spôsobilo, že 5,2 milióna detí potrebuje humanitárnu pomoc

Od 24. februára bolo pri útokoch zabitých najmenej 262 detí a 415 zranených

 

NEW YORK/ŽENEVA/KYJEV, 1. júna 2022 – Takmer 100 dní vojny na Ukrajine malo pre deti ničivé následky.  A to v takom rozsahu a rýchlosti, aké sme nezažili od druhej svetovej vojny, uviedol dnes UNICEF. 3 milióny detí na Ukrajine a viac ako 2,2 milióna detí v krajinách, ktoré sú hostiteľmi odídencov, teraz potrebujú humanitárnu pomoc. Takmer dve z troch detí boli v dôsledku vojny vysídlené.

Na základe správ overených OHCHR sú na Ukrajine v priemere zabité viac ako dve deti denne a viac ako štyri denne sú zranené, väčšinou pri útokoch s použitím výbušných zbraní v obývaných oblastiach. Civilná infraštruktúra, od ktorej sú deti závislé je naďalej poškodzovaná alebo ničená; to zatiaľ zahŕňa najmenej 256 zdravotníckych zariadení a jednu zo šiestich „Bezpečných škôl“ podporovaných UNICEF na východe krajiny. Poškodené sú aj stovky ďalších škôl po celej krajine. Podmienky pre deti na východnej a južnej Ukrajine, kde sa zintenzívnili boje, sú čoraz zúfalejšie.

„Prvý jún je Medzinárodným dňom ochrany detí na Ukrajine a v celom regióne,“ povedala výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russell. „Namiesto osláv sa blížime k 3. júnu – 100. dňu vojny, ktorá negatívne ovplyvnila životy miliónov detí. Bez mieru budú deti naďalej trpieť a následky vojny ovplyvnia životy detí po celom svete.“

UNICEF tiež varuje, že vojna spôsobila akútnu krízu ochrany detí. Deťom utekajúcim pred násilím hrozí veľké riziko odlúčenia od rodiny, násilia, zneužívania, sexuálneho vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi. Väčšina z nich bola vystavená veľmi traumatizujúcim udalostiam. Tieto deti naliehavo potrebujú bezpečie, stabilitu, služby ochrany detí a psychosociálnu podporu – najmä tie, ktoré sú bez sprievodu alebo boli odlúčené od svojich rodín. Viac ako čokoľvek iné potrebujú mier.

Vojna a masové vysídľovanie zároveň ničia živobytie a ekonomické príležitosti, v dôsledku čoho mnohé rodiny nemajú dostatočný príjem na uspokojenie základných potrieb a nie sú schopné poskytnúť primeranú podporu svojim deťom.

UNICEF naďalej vyzýva na okamžité prímerie na Ukrajine a na ochranu všetkých detí pred ublížením. To zahŕňa ukončenie používania výbušných zbraní v obývaných oblastiach a útokov na civilnú infraštruktúru. UNICEF apeluje na úplný humanitárny prístup k bezpečnému a rýchlemu prístupu k deťom v núdzi, nech sú kdekoľvek.

UNICEF a jeho partneri pôsobia na Ukrajine a v susedných krajinách, aby poskytli deťom a ich rodinám humanitárnu pomoc vrátane ochrany detí, vody, hygienických potrieb, zdravotníckych služieb, výživy a vzdelávania.

Na Ukrajine UNICEF a partneri poskytovali život zachraňujúce zdravotnícke služby a distribuovali zdravotnícke potreby pre takmer 2,1 milióna ľudí v oblastiach zasiahnutých vojnou, umožnili prístup k vode pre viac ako 2,1 milióna ľudí žijúcich v oblastiach, kde boli poškodené alebo zničené siete; oslovili viac ako 610 000 detí a opatrovateľov s psychosociálnou podporou;  a poskytli učebné pomôcky pre takmer 290 000 detí. Takmer 300 000 zraniteľných rodín sa zaregistrovalo do programu humanitárnej finančnej pomoci UNICEF.

V krajinách, ktoré sú hostiteľmi utečencov UNICEF podporuje národné systémy, ktoré poskytujú základné služby a ochranu, najmä pre najzraniteľnejšie deti. To zahŕňa školenia príslušníkov pohraničnej stráže v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi; rozšírenie možností vzdelávania a integráciu detí utečencov do škôl; obstarávanie vakcín a zdravotníckeho materiálu  a založenie centier hry a vzdelávania, ktoré malým deťom poskytujú veľmi potrebný pocit normálnosti a oddychu. Na hlavných tranzitných trasách v Moldavsku, Rumunsku, Poľsku, Taliansku, Bulharsku a na Slovensku bolo vybudovaných 25 modrých bodov UNICEF-UNHCR – bezpečných prístavov na jednom mieste, ktoré poskytujú podporu a služby rodinám na cestách. V Moldavsku sa prostredníctvom viacúčelového programu hotovostnej pomoci UNICEF-UNHCR dostalo k pomoci viac ako 52 000 odídencov.

UNICEF vydal výzvu vo výške 624,2 milióna USD, ktoré budú potrebné na podporu humanitárnej pomoci na Ukrajine a výzvu vo výške 324,7 milióna USD na pomoc v krajinách, ktoré sú hostiteľmi odídencov.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí