Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0614190/Moska

ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2022

SRDIEČKA UKRAJINSKÝCH DETÍ MÔŽU BIŤ AJ VĎAKA VÁM

 
Už 16. rok spája zbierka MODRÝ GOMBÍK dva svety – ten  náš a ten, v ktorom sa deti ocitli v núdzi a sú odkázané na našu pomoc. Výnos tohtoročnej zbierky bude venovaný bábätkám, ktoré prichádzajú na svet vo vojnou zmietanej Ukrajine a ich mamičkám.
 
 
 

Ako môžete podporiť ZBIERKU MODRÝ GOMBÍK?

 
  • Dobrovoľným príspevkom na číslo účtu: SK38 0200 0000 0045 5504 5155
  • Zaslaním SMS v hodnote 3 € na 844 s textom MODRY GOMBIK
  • Príspevkom do prenosnej pokladničky, ak vás na ulici oslovia naši zbierkujúci dobrovoľníci 
  • http://www.modrygombik.sk/
 

Na svet sa pýtajú skôr

 

Dve novorodeniatka v provizórnej pôrodnici na Ukrajine. © UNICEF/UN0604217/Ratushniak

 

Neprimeraný stres, ktorý budúce mamičky prežívajú spôsobil, že bábätká sa začali pýtať na svet predčasne. Starostlivosť o predčasne narodené bábätká si vyžaduje dobré prístrojové vybavenie. V najbližších troch mesiacoch sa na Ukrajine narodí 80 tisíc bábätiek. Ich srdiečka môžu biť aj vďaka vašej pomoci.

 

Príbeh Júlie je len jedným z mnohých

 

Júlii trvalo dva dni, kým sa pešo dostala do bezpečia Kyjevského regionálneho perinatálneho centra. Priznáva, že boli chvíle, keď si myslela, že sa počas ostreľovania a výbuchov do bezpečia vôbec nedostane. "Ale vďaka Bohu a lekárom mám teraz dieťa a som nažive." © UNICEF/UN0604117/Boyko
 
Júlia jemne kolíše svoju niekoľkodňovú dcérku Veru. Jej život sa začal vo vlhkom suteréne zdravotného strediska v Kyjeve. Júlia je len jednou z mnohých mamičiek v centre, ktorého suterén sa zmenil na provizórnu pôrodnicu. Väčšina žien odchádza z pivnice len vtedy, keď sa potrebujú umyť alebo sa najesť. Keď Júlia naposledy opustila suterén, videla vonku dym a počula výbuchy. Teraz sa bojí nechať svoju dcéru samu v pivnici. 
 

Hrdinovia v nemocniciach

 
Suterén zdravotného strediska v Kyjeve sa premenil na pôrodnicu. © UNICEF/UN0604232/Ratushniak
 
Zdravotnícky personál v centre pracuje pod silným tlakom a privádza bábätká na svet napriek ostreľovaniu. Niektorí zamestnanci už odišli aj so svojimi rodinami. Tí, čo ostali, museli prebrať aj ich úlohy. „Pracujem tu ako lekárka a chirurgička a občas aj v kuchyni“ hovorí doktorka Natália, ktorá vedie centrum v Kyjeve.  
„Riskujeme svoje životy,“ hovorí Iryna z perinatálneho centra v Charkove. “Milujeme tieto deti, musíme im pomôcť. Sme pripravení robiť svoju prácu za každých okolností…”
 

UNICEF doručuje pomoc 

 

Dodávka materiálu od UNICEF. ©  UNICEF/UN0604209/Ratushniak
 
Od začiatku vojny UNICEF dodal zdravotnícky materiál do 49 nemocníc v deviatich regiónoch po celej Ukrajine: kyslíkové koncentrátory, súpravy pre pôrodnú asistenciu a chirurgické súpravy, váhy, ochranné plášte a rukavice. Zlepšil sa tak prístup k zdravotnej starostlivosti pre 500 000 mamičiek a novorodencov. 
 
 

Ďakujeme za VAŠU pomoc ukrajinským bábätkám. 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí