Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0150837/Gilbertson VII Photo


UKRAJINA: DETI VOJNY

So zvyšujúcim sa napätím na Ukrajine, UNICEF znásobuje svoje úsilie doručiť pomoc státisícom detí a rodín, ktorých životy a budúcnosť sú neisté. UNICEF pracuje na zmiernení následkov viac ako sedem rokov trvajúceho konfliktu a poskytuje humanitárnu pomoc rodinám v núdzi – zabezpečuje im prístup k pitnej vode, zdravotnej starostlivosti, výživu a ochranu.

 

Poline, 7, z východnej Ukrajiny ostali  jazvy zo zranení, ktoré utrpela pri výbuchu šrapnelu pred domom jej rodičov keď mala jeden rok. Jej stará mama pri výbuchu zahynula a rodičia boli vážne zranení. Rodina sa ocitla na hranici chudoby a UNICEF im pomáha prečkať najťažšie obdobie.  UNICEF poskytuje psychosociálnu pomoc ľuďom, ktorí utrpeli zranenia alebo prišli o svojich blízkych následkom výbuchu mín alebo inej munície v prebiehajúcom konflikte na Ukrajine. (© UNICEF/UN0504358/Filippov)

 

Zničená škola na východnej Ukrajine. Pozdĺž kontaktnej línie bolo za sedem rokov ozbrojeného konfliktu zničených viac ako 750 vzdelávacích inštitúcií. (© UNICEF/UN0584680/Filippov)


Deti a ich rodiny na východnej Ukrajine už dlho trpia v dôsledku prebiehajúceho ozbrojeného konfliktu a politickej a sociálnej nestability. Správa UNICEF z decembra 2021 hovorí o tom, ako obmedzený prístup k základným službám ohrozuje psychické a fyzické zdravie detí na Ukrajine. Zdravotný systém pod tlakom v dôsledku pandémie COVID-19 a čoraz viac detí sa ocitlo pod hranicou chudoby. Státisíce ľudí potrebovali zabezpečiť prístup k pitnej vode. Množstvo škôl bolo zničených alebo im chýbali pomôcky či učitelia, a preto bola potrebná pomoc v zabezpečovaní kontinuity vzdelávania detí.

 


Vika, 7, na ceste do školy s batohom plným školských pomôcok od UNICEFu. Cestou počuje vzdialené zvuky mínometov, ale nevenuje im pozornosť. Vika žije v meste Avdiivka, ktoré je v blízkosti "kontaktnej línie" medzi územím kontrolovaným ukrajinskou vládou a územím ovládaným separatistami. Konflikt vstúpil do 8. roka. (© UNICEF/UN0581430/Filippov)


UNICEF je na mieste konfliktu na východnej Ukrajine, aby mohol deťom poskytnúť nevyhnutnú pomoc. S rastúcim politickým napätím sa situácia detí v posledných týždňoch stala ešte zložitejšou. Narastajú obavy z možnej vojenskej konfrontácie, hoci na všetkých úrovniach prebiehajú diplomatické rozhovory s cieľom nájsť mierové riešenie.

 


Raketa v mieste jej dopadu na čističku vody v Lysychansku na východnej Ukrajine v roku 2014. (© UNICEF/UN0432351/Getman)


Krízové tímy humanitárnych pracovníkov UNICEF a partnerov zabezpečujú čistú vodu rodinám v oblastiach, kde verejné vodovody takmer nefungujú. Poskytujú tiež základnú zdravotnú starostlivosť, výživu a podporné vzdelávanie na miestach, kde tieto služby fungujú len veľmi obmedzene alebo nefungujú vôbec. Zameriavajú sa tiež na ochranu detí pred násilím a zneužívaním či pred zvýšeným nebezpečenstvom výbuchu mín či iných zbraní.
 

V prímorskom mestečku Shyrokyne na východnej Ukrajine neostali žiadni obyvatelia a žiadne nepoškodené budovy. ( © UNICEF/UN0584689/Filipov)


Nevyhnutnú pomoc potrebuje približne 3,4 milióna ľudí vrátane 510 000 detí žijúcich v oblasti Donecku a Luhansku, kde sa miera detskej chudoby pohybuje na úrovni 65%, resp. 57%.

Systém zdravotníctva vážne poškodený v dôsledku viac ako 7 rokov trvajúceho konfliktu. 


Ukrajinský zdravotnícky systém vrátane krízových služieb – ktoré už boli aj predtým na nízkej úrovni je vystavený dvojnásobnému tlaku ozbrojeného konfliktu a pandémie COVID-19. Miera zaočkovanosti na Ukrajine je jednou z najnižších vo východnej Európe, napriek dostatočným dodávkam vakcín. A hoci sa miera zaočkovanosti detí proti bežným ochoreniam v posledných rokoch zvýšila, pokrytie stále nie je dostatočné, čo zvyšuje riziko vypuknutia nákazy osýpok.

 


Illia, 13, z malej dediny Nyzhnia Olkhova v blízkosti "kontaktnej línie" každý deň chodí po pitnú vodu do blízkej dediny. Stovky rodín v regióne Luhansk sa musia denne rozhodovať, či sa vyberú po pitnú vodu do susedných dedín alebo budú riskovať použitie znečistenej vody z ich studní.  (© UNICEF/UNI390373/Filippov)


UNICEF poskytuje pomoc prostredníctvom dvoch kancelárií v oblastiach kontrolovaných vládou a ďalších dvoch v oblastiach kontrolovaných separatistami. Tieto 2 časti sú od seba oddelené tzv. “kontaktnou líniou”. V roku 2021 bola v rámci programov UNICEF poskytnutá pomoc 800 000 ľuďom vrátane 128 000 deťom priamo zasiahnutých konfliktom.
 


Larysa, 63, z mesta Pishchevik na východnej Ukrajine sa vracia domov s vodou, ktorú distribuujú v lokálnom distribučnom bode. (© UNICEF/UN0432299/Volskyi)

 

Prioritou je rozšíriť dosah týchto služieb na všetky komunity, ktoré to najviac potrebujú na oboch stranách ozbrojeného konfliktu. Aj vy máte možnosť podporiť naše terénne programy a pomôcť deťom a ich rodinám, ktoré sa v dôsledku pretrvávajúceho konfliktu ocitli vo veľmi ťažkej situácii.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI495568/ZAGOUT
celý článok

Deti v Gaze zúfalo potrebujú pomoc