Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI41895/Unknown

Dostali sme 300 miliónov. Darujme 300 tisíc.

Keď sme po 2. svetovej vojne potrebovali pomoc my, pomohla nám UNRRA dodávkami tovaru v hodnote 300 miliónov EUR. Dokážeme na Slovensku vyzbierať 300 tisíc EUR do konca roka 2021 pre tých, ktorí pomoc potrebujú dnes?

 

Staň sa hrdinom a pomôž krajinám, ktoré to potrebujú dnes. 

 

 

Cesta do minulosti

 


UNICEF bol založený v roku 1946 na pomoc deťom po 2. svetovej vojne. Postupne tak nahradil svojho predchodcu UNRRA, na ktorej pomoc po vojne spomínajú mnohí pamätníci v Česku a na Slovensku. Dnes je, žiaľ,  krajín, v ktorých zúri vojna najviac za posledných 30 rokov. V týchto krajinách žije 250 miliónov detí. A UNICEF robí všetko pre to, aby im pomohol. Liečime ich, kŕmime, poskytujeme strechu nad hlavou, vzdelanie, aby raz mohli naplniť svoj potenciál. 

 

UNRRA – žuvačky, arašidové maslo a konzervy – a nie len to, ale oveľa viac

 

© UNICEF/UNI43115/Unknown

 

Keď sa pamätníkov pýtame, na čo si z povojnovej pomoci UNRRA spomínajú, hneď sa im rozžiaria oči. Boli to samozrejme žuvačky, konzervy, ktoré vtedy mnohí videli prvý krát a dokonca silón s háčikom, na ktorý by mohli chytiť rybu. Také sú väčšinou spomienky pamätníkov, ktorí dnes majú okolo 80 rokov a po vojne boli malými deťmi s veľkými snami, ku ktorým sa pomoc od UNRRA dostala. Pomoc od UNRRA však bola oveľa rozsiahlejšieho charakteru a bola logisticky aj organizačne náročnou operáciou.

 

UNRRA – pomoc pre vojnou najviac zničené krajiny


Na pomoci UNRRA (United Nation Relief and Rehabilitation Administration = Správa Spojených národov pre hospodársku pomoc a obnovu) sa v novembri roku 1943 dohodlo vo Washingtone 44 krajín — budúcich signatárov OSN. Cieľom UNRRA bolo pomôcť krajinám, ktoré sa potrebovali spamätať po 2. svetovej vojne, zabrániť hladu a šíreniu endémií. Boli sme jedným zo 16 štátov, ktoré o túto pomoc požiadali. Následne bolo Československo uznané ako krajina ťažko zasiahnutá vojnou, z čoho vyplynulo, že nedokáže zrekonštruovať hospodárstvo z vlastných prostriedkov. V poradovníku UNRRA sa zaradilo Československo na 6. miesto v poradí určených dodávok.

 

Čo UNRRA dodávala a ako sa tovar do Československa dostával?

 

 Rok 1946, Praha-Ruzyně. Vykládka 60 000 vajíčok na liahnutie kuriatok a sušeného mlieka. © UNICEF/UNI41888/Unknown


Lode UNRRA dopravili prvé dodávky do prístavu Konstanca na brehu Čierneho mora už 8. apríla 1945. Tu sa tovar prekladal na vlaky. Okrem východnej trasy za začala neskôr využívať trasa západná a dodávky k nám prúdili z prístavov v Brémach, Hamburgu, Rotterdame a Le Havre. Aby mohol byť tovar na našom území čo najskôr, UNRRA nám darovala lokomotívy, tisícky vagónov, áut a hektolitre pohonných hmôt. Čo všetko k nám po týchto trasách prúdilo? Mäsové konzervy, strukoviny, tuky, obuv a odevy, lieky, múka, kondenzované a sušené mlieko, ovsené vločky, káva, kakao, čaj, čokoláda, žuvačky, sardinky, makaróny, ryža, vanilka, korenie, džemy, sušienky, maslo, margarín. Ďalej pneumatiky, lieky a zdravotnícky materiál, celé vybavenie nemocníc, sanitky, umelé hnojivá, traktory, autobusy, mostové konštrukcie, kravy a ovce, vajíčka, z ktorých sa tu liahli kuriatka. 

Mnohé jedlá boli samozrejme pre našich obyvateľov neznáme. Arašidové maslo, kombinácie chutí v konzervách, džúsy, sušené mäso. Ministerstvo výživy preto v roku 1946 vydalo príručku „Ak pripravovať jedlo od UNRRA“. 

 

Nie každému sa táto pomoc pozdávala


Bývalému režimu sa samozrejme pomoc zo západu nepozdávala a snažili sa ju všemožne zdiskreditovať. Po prevzatí moci urobili všetko preto, aby čo najrýchlejšie upadla do zabudnutia. 

 

Miliónom ľudí však UNRRA po vojne pomohla a ich spomienky sa vymazať nedajú.

 

Koniec UNRRA a začiatok UNICEF

 

1946, Morava. Hodina písania v provizórnej triede v prvých dňoch po skončení vojny. © UNICEF/UNI43092/Unknown
 

Československo získalo od UNRRA pomoc za približne 300 miliónov EUR. Jej činnosť v Československu bola oficiálne ukončená k 30. júnu 1947, ale dobiehala ešte niekoľko nasledujúcich mesiacov. Jej úlohu prevzal na seba novo založený Detský fond OSN, ktorý dodnes poznáme pod skratkou UNICEF. V prvých rokoch slúžil najmä na pomoc deťom a matkám zasiahnutým 2. svetovou vojnou. Neskôr bol jeho mandát rozšírený na dlhodobú pomoc v rozvojových krajinách sveta. Poskytuje pomoc pred, počas aj po núdzových situáciách, ako sú prírodné katastrofy a ozbrojené konflikty. UNICEF je tu pre deti v núdzi na celom svete už 75 rokov.

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí