Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/Narain

Príbeh Rajity:
Dar pre dedinu

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna malá dedinka Kalvakota a v nej žila Rajita spolu s jej manželom. Po veľkolepej svadbe dostala od svojho otca krásny zlatý náhrdelník, po ktorom odjakživa túžila. Rajita bola zaň vďačná a veľmi si ho vážila, pretože bol pre ňu symbolom lásky. Jedného dňa sedela pred svojim domom a premýšľala, ako by mohla pomôcť rodinám v Kalvakote, o ktorých vedela, že veľkým problémom sú pre ne toalety. Nie každý mal svoju vlastnú a trápilo ju vidieť ako ľudia musia chodiť na pole a iné miesta. O pár dní sa v dedine robil prieskum, koľko toaliet je potrebné postaviť. Rajita bola jedna z dobrovoľníčok, ktoré pomáhali s prieskumom. Zistili, že v 80 rodinách chýbajú toalety, ale problém bol, že polovica z nich si ich nemohla dovoliť. Väčšina žien, ktoré si toaletu nemohli dovoliť, boli pre Rajitu ako sestry. Tvorili spolu komunitu, kde si navzájom pomáhali, vedela o ich problémoch a bolelo ju vidieť ako sa trápia. Rajita už nechcela viacej čakať a rozhodla sa konať. 

 

"Ako žena veľmi dobre viem, aké je to ťažké nemať toaletu a želám si, aby aj ostatné ženy mali možnosť využívať toaletu a nemuseli hľadať miesto na poli," hovori Rajita.

 

Vzácny náhrdelník pre dobrú vec


Šla domov za manželom a zhodli sa na tom, že musia ostatným pomôcť. Spočiatku boli zúfalí, nevedeli nájsť riešenie, až nakoniec Rajite padol pohľad na jej zlatý náhrdelník. “Mám to!” vykríkla. “Čo?” zvedavo sa spýtal manžel. “Predsa môj náhrdelník! Predáme ho a z peňazí pomôžeme ľuďom v dedine,” hovorila s nadšením. “Ale Rajita, veď je to tvoj obľúbený šperk, nebude ti to ľúto?” “Mňa už potešil, tak nech poteší aj ostatných.”
Po krátkom dohadovaní nakoniec manžel súhlasil. Rajita zbalila svoj náhrdelník do vrecúška a so širokým úsmevom sa vybrala do najbližšieho zlatníctva. Zlatník jej dal za náhrdelník 50 000 rupií. Za tieto peniaze pomohla rodinám kúpiť cement, tehly a dvere potrebné k výstavbe. Rajita sa stala hviezdou, všetci z dediny jej boli vďační, pretože sa už nemuseli trápiť a mali čistejšie okolie. Jej dobrý skutok neostal bez povšimnutia. Ľudia z dediny jej chceli poďakovať za to aké má dobré srdce a svoje odmeny od indickej vlády darovali naspäť Rajite. Rajita si peniaze vzala a vyplatila zlatníka, aby dostala svoj milovaný náhrdelník späť. Teraz má pre ňu ešte väčšiu hodnotu, pretože dokázal pomôcť desiatkam rodín.

 

 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí