Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF Helin

Koronavírus a správne
umývanie rúk

 

Všetko, čo potrebujete vedieť o umývaní rúk na ochranu pred koronavírusom (COVID-19)

Umývanie rúk môže ochrániť vás a vašich blízkych

UNICEF

 
13. marec 2020
 
Respiračné vírusy, akým je aj koronavírus (COVID-19), sa šíria vtedy, keď sa hlieny alebo kvapôčky obsahujúce vírus dostanú do vášho tela cez oči, nos a hrdlo. Najčastejšie sa tak stáva prostredníctvom rúk. Ruky sú tiež najčastejším spôsobom šírenia vírusu z jedného človeka na druhého.
Časté umývanie rúk vodou a mydlom je počas svetovej pandémie jedným z najlacnejších, najjednoduchších a najdôležitejších spôsobov ako zabrániť šíreniu vírusu.
V tomto článku si povieme všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako si správne umývať ruky:
 

1. Ako si mám čo najlepšie umyť ruky?

Na celkové zničenie vírusu na povrchu rúk, rýchle a nedbanlivé opláchnutie rúk nebude stačiť. Na dôkladné a efektívne umytie rúk dodržujte tieto kroky:
1. Namočte si ruky pod tečúcou vodou
2. Na ruky naneste dostatok mydla tak, aby ním boli celé pokryté
3. Dôkladne mydlite celý povrch rúk – dlane aj chrbty rúk, priestor medzi prstami aj za nechtami – po dobu aspoň 20 sekúnd
4. Mydlo dôkladne zmyte pod tečúcou vodou
5. Vysušte ruky čistým uterákom alebo jednorazovou utierkou
 

2. Ako dlho si mám umývať ruky?

Ruky si treba umývať po dobu najmenej 20 – 30 sekúnd. Je to práve toľko času, koľko potrebujete, kým dvakrát zaspievate celú pesničku Happy Birthday (Veľa šťastia, zdravia).
To isté platí pre čistenie rúk dezinfekčným gélom/prostriedkom: použite prostriedok obsahujúci najmenej 60% alkoholu a dôsledne si ho nanášajte na ruky po dobu aspoň 20 sekúnd.
 

3. Kedy si mám umývať ruky?

V kontexte prevencie pred vírusom COVID-19 si umývajte ruky vždy v týchto prípadoch:

- po vyfúkaní nosa, zakašľaní či kýchnutí
- po návšteve verejného priestoru, prostriedku verejnej dopravy, trhoviska či kostola
- po tom, ako sme prišli do kontaktu s rôznymi povrchmi mimo nášho domova, vrátane bankoviek a mincí
- pred kontaktom s chorým človekom, o ktorého sa staráte, počas neho i po kontakte
- pred jedlom i po ňom
Všeobecne platí, že ruky si treba umývať vždy v nasledujúcich prípadoch:
- po použití toalety
- pred jedlom i po ňom
- po manipulácii s odpadkami
- po kontakte so zvieratami a domácimi miláčikmi
- po vymieňaní plienok deťom či po pomáhaní dieťaťu ísť na WC
- vždy, keď sú ruky viditeľne špinavé
 

4. Ako môžem pomôcť dieťaťu s umývaním rúk?

Deťom môžete pomôcť s umývaním rúk tým, že im ho uľahčíte – napríklad tak, že im k umývadlu pristavíte stupienok, aby samé dočiahli na vodovodný kohútik a mydlo. Tiež si môžete ruky umývať spoločne a spraviť tak umývanie pre deti zábavným – môžete si počas neho spievať obľúbené pesničky.
 

5. Je potrebné pri umývaní rúk používať teplú vodu?

Nie, na umytie rúk môžete použiť vodu akejkoľvek teploty. Studená a teplá voda majú rovnaký účinok pri ničení baktérií a vírusov – v prípade, že použijete mydlo!
 

6. Musím si umyté ruky osušiť uterákom?

Mikróby sa šíria rýchlejšie z vlhkej ako zo suchej pokožky, takže dôkladné vysušenie rúk je veľmi dôležitým krokom. Papierové obrúsky alebo čisté uteráky sú najúčinnejším spôsobom na odstránenie mikróbov bez toho, aby sa rozšírili na ďalšie povrchy.
 

7. Čo je lepšie: umývať si ruky alebo použiť dezinfekčný prostriedok?

Vo všeobecnosti obidva spôsoby - umývanie rúk vodou a mydlom aj dezinfekčným prostriedkom sú rovnako účinné pri ničení väčšiny mikróbov a patogénov, ak sa robia správnym spôsobom. Dezinfekčný gél je praktickejší, ak ste mimo domu alebo na cestách, ale v krízových situáciách môže byť drahý alebo nedostupný. Dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu síce ničí koronavírus, avšak nie je taký účinný pri ničení všetkých druhov baktérií a vírusov. Je napríklad pomerne neúčinný proti norovírusu a rotavírusu.
 

8. Čo robiť v prípade, že nemám mydlo?

Používanie chlórovanej vody alebo dezinfekčného prostriedku s min. obsahom alkoholu 60% sú najlepšie alternatívy, ak nemáte prístup k mydlu a tečúcej vode. Ak nemáte k dispozícii ani tieto, použitie mydlovej vody alebo popola môže pomôcť odstrániť baktérie, hoci nie je až také efektívne. Ak používate tieto metódy, je veľmi dôležité umyť si ruky tečúcou vodou a mydlom bezodkladne potom, ako sa k nim najbližšie dostanete a medzitým sa vyhýbať kontaktu s ľuďmi alebo akýmikoľvek povrchmi.
 

9. Akými ďalšími spôsobmi môžem napomôcť k zastaveniu šírenia vírusu?

- správajte sa ohľaduplne pri kýchaní alebo kašľaní: kašlite a kýchajte do ohnutého lakťa alebo pri tom použite vreckovku, ktorú následne vyhodíte do koša a umyjete si ruky
- nedotýkajte sa rukami tváre – očí, nosa, úst
- praktizujte metódy sociálnej vzdialenosti: nepodávajte si ruky, vyhýbajte sa objímaniu či bozkávaniu s inými ľuďmi, nejedzte s nimi z rovnakého taniera, nepoužívajte rovnaký riad, poháre či uteráky
- vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s človekom, ktorý má príznaky prechladnutia či chrípky
- bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc ak vy alebo vaše dieťa máte teplotu, kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním
- čistite povrchy, na ktorých sa mohol vyskytnúť vírus a vo všeobecnosti častejšie dezinfikujte povrchy (zvlášť na verejných priestranstvách).
 
 
Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí