Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI310636/Verzosa

Čo práve teraz
robí UNICEF?

Teraz záleží na každom z nás

 
UNICEF pracuje prostredníctvom svojich pobočiek a pracovníkov v 193 krajinách, vrátane oblastí, kde iné organizácie nemôžu či nechcú pôsobiť. Bojujeme proti koronavírusu všade tam, kde ohrozuje deti a ich rodiny. Od prvej chvíle objavenia sa nákazy spolupracujeme so špičkovými vedcami a odborníkmi, Svetovou zdravotníckou organizáciou a ďalšími partnermi v jednotlivých krajinách.
 
Počas takýchto vážnych situácií, akou je aj pandémia vírusu COVID-19 je mimoriadne dôležitý prístup k aktuálnym a spoľahlivým informáciám. Žiadna organizácia či vláda nedokáže zastaviť šírenie sa vírusu – V TEJTO CHVÍLI ZÁLEŽÍ NA KAŽDOM Z NÁS. 
 

ČO UNICEF ROBÍ PRÁVE TERAZ?

 
V tejto chvíli UNICEF pracuje v zasiahnutých komunitách, aby zmiernil vedľajšie dopady epidémie koronavírusu na život detí, medzi ktoré patrí uzavretie škôl, preťažené zdravotnícke zariadenia s nedostatočnou kapacitou, bezpečnostné riziká, finančná núdza, ktorá môže postihnúť niektoré rodiny. Je zásadné, aby sme mohli naďalej pokračovať v týchto programoch a podporovať vlády jednotlivých krajín v zabezpečení kontinuity a funkčnosti zdravotníckych, vzdelávacích a sociálnych služieb.
 

Šírenie osvety a zapájanie komunít

  • UNICEF a Svetová zdravotnícka organizácia vytvorili spoločné pokyny, ktoré sa týkajú zaobchádzania s pitnou vodou, sanitáciou, hygienou a nakladaním s odpadmi v súvislosti s COVID-19.  
  • UNICEF plne využíva svoj komunikačný dosah a oslovuje milióny ľudí na celom svete prostredníctvom mediálnych kampaní, osvety a sociálnych médií. Je to dôležité hlavne v oblastiach, kde majú obyvatelia obmedzený prístup k internetu a terestriálnemu vysielaniu. 
  • Šírenie osvety a zapojenie komunít  má za cieľ šíriť informácie medzi odborníkmi, komunitami, verejnými predstaviteľmi, ale aj potláčať nepravdivé informácie a fámy. 
  • Webová stránka UNICEF COVID-19 je jedným z prvých zdrojov informácií pre rodičov, učiteľov, jednotlivcov, ktorí hľadajú včasné, spoľahlivé a aktualizované informácie. UNICEF je na medzinárodnej úrovni druhým najcitovanejším zdrojom po Svetovej zdravotníckej organizácii. 
  • Informačné videá UNICEF získali doteraz viac ako 20 miliónov divákov. Vďaka podpore známych osobností a ambasádorov sa videá UNICEF stávajú virálne na platformách ako WhatsApp, Facebook, Instagram a TikTok.
  • UNICEF podporuje zapojenie mladých ľudí: vďaka programu Voices of Youth vzniklo na celom svete množstvo ilustrácií, materiálov na sociálne médiá, ktoré pomáhajú v boji proti stigmatizácii a diskriminácii.

Dodávky humanitárnej pomoci

 
Centrálny humanitárny sklad UNICEF v Kodani reagoval okamžite po prepuknutí epidémie koronavírusu.
 
  • UNICEF zabezpečuje nákup a distribúciu ochranných prostriedkov pre zdravotníkov v prvej línii
  • Ihneď po prepuknutí epidémie UNICEF doručil šesť zásielok (o celkovej hmotnosti 31 ton) ochranných pomôcok.
  • Zásobovacia divízia tiež môže zaistiť ďalšie krízové potreby, vrátane ventilačných prístrojov pre pacientov vo vážnom stave.
  • Vo východnej  Ázii a Tichomorí UNICEF dodal: 
  • 118 791 respirátorov N95 a 180 850 rúšok, 38 543 ochranných oblekov, 13 844 plášťov, 45 632 ochranných okuliarov, 1,2 miliónov ochranných rukavíc, 20 004 profesionálnych rukavíc pre zdravotníkov, 4 991 súprav na odber vzoriek a 5 916 teplomerov pre oblasť Wuhanu a Pekingu.
  • V rámci osvety o šírení nákazy oslovil viac ako 32 miliónov ľudí a poskytol kritické dodávky lekárskej pomoci do Číny, Papuy Novej Guinei a ostrovov v Tichomorí.
  • V regióne plánuje osloviť ďalších 210 miliónov ľudí
  • Podporuje diaľkové vzdelávanie detí, ktoré nemôžu chodiť do školy a poskytuje im psychosociálnu podporu. 

AK VÁM TO VAŠA SITUÁCIA UMOŽŇUJE, PROSÍME KLIKNITE NA TENTO ODKAZ A PODPORTE TERÉNNE PROGRAMY UNICEF ZAMERANÉ NA ZAMEDZENIE ŠIRENIA KORONAVÍRUSU COVID-19 VO SVETE. 

 

Za Vaše 3 EURá môžeme kúpiť približne 100 párov špeciálnych rukavíc pre zdravotníkov alebo 25 mydiel do oblastí kde majú výrazne obmedzený prístup k vode a hygienickým prostriedkom.
 

Ďakujeme za akúkoľvek pomoc

SPOLU PORAZÍME KORONAVÍRUS

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí