Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF Rich


Detskí vojaci

Medzinárodný deň zneužívania detských vojakov (12.2.)  

– deň, keď im aj my môžeme pomôcť  

                                                                                      

„Zneužívanie detí v ozbrojených skupinách porušuje takmer každé právo dieťaťa, ktoré existuje. Týmto deťom zobrali detstvo. Pozerali sa na veci, ktoré nikdy nemali vidieť. Nie je ale neskoro, darovať im budúcnosť.“ Mohamed Ag Ayoya

Staňte sa SVETOVÝM RODIČOM UNICEF a pomáhajte deťom v núdzi. Už Váš malý pravidelný príspevok môže zmeniť ich život.

Za Vašich 12 EUR vieme napríklad zabezpečiť pre bývalých detských vojakov sadu školských pomôcok a umožniť im vrátiť sa do školských lavíc.

 

STAŇ SA SVETOVÝM RODIČOM UŽ DNES

 

Sú to malé deti, ktoré uniesli od rodičov. Nie sú to teroristi. Hrozili im smrťou, ak nebudú spolupracovať. Každý deň sa boja o svoj život. Zatiaľ čo my si žijeme bez problémov, tieto deti akoby nemali právo na normálny život, normálne detstvo, vzdelanie. Nezatvárajme pred tým oči. Čo keby sa to dialo u nás? Čo keby to boli naše deti, kamaráti, súrodenci?

Vďaka UNICEFu bolo od roku 2015 oslobodených viac ako 3600 detí v Južnom Sudáne. Dostali možnosť vrátiť sa k svojim rodinám, do školy, vrátiť sa do detstva. V roku 2020  plánuje UNICEF prepustenie ďalších viac ako 2100 detí. Stále sa môže stať, že táto misia zlyhá.

Napriek tomu UNICEF pomáha, zachraňuje a tieto deti ďalej vzdeláva. Ako by ste sa zachovali vy, ak by išlo o vaše deti, súrodencov, príbuzných, priateľov? Spravili by ste všetko, čo by sa dalo pre ich záchranu?

Pozývame Vás pomôcť práve teraz. Staňte sa SVETOVÝM RODIČOM týchto detí.

Aby 13 ročné dieťa netrávilo čas s puškou v ruke, ale v školskej lavici. Aby nebolo nepriateľom. Každé toto dieťa potrebuje pomôcť.

 

STAŇ SA SVETOVÝM RODIČOM UŽ DNES

 

David je jedným z tých, ktorí boli vďaka vyjednávaniu UNICEFu oslobodený. Mal 14 rokov, keď ho uniesla ozbrojená skupina. „Bol som doma s mamou, keď do nášho domu vtrhlo osem ozbrojených mužov. Povedali, že bezo mňa neodídu. Keď ma vyviedli von, mama začala strašne plakať a kričať. Bratia to začuli a utekali za ňou. Vojaci  mojich bratov zabili... Po týždni tréningu, Davida prinútili ísť bojovať. „Domov sa vrátiť nemôžem, lebo tá ozbrojená skupina operuje v oblasti, v ktorej som býval. Teraz sa učím sa za elektrikára a potom by som chcel pokračovať v štúdiu.“

 

Patrícia Malíkova, Junior Ambasádorka UNICEF

 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí