Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/Brown

Príbeh Irene: Namiesto
školy, cesta za vodou

Irene pochádza z púštnej oblasti Turkana v Keni. Je tu veľmi horúco. Zem je suchá. Na niektorých miestach víri prach v miniatúrnych víchriciach. Napriek tomu tu žijú ľudia, pasú svoje ťavy a kozy, ktoré obhrýzajú suché kríky. Dedina Naipa, v ktorej žije Irene je ako oáza v púšti. Solárny vodný systém čerpá podzemnú vodu do vysoko položených vodných nádrží. Odtiaľ voda steká do vodovodných kohútikov v škole a siedmich dedinách. Predtým ako postavili solárne čerpadlá, chodili ženy a deti po vodu aj 6 hodín k rieke. Vedrá nosili na hlavách. Voda nebola pitná a ľudia z nej boli často chorí. Teraz im to trvá menej ako hodinu. Kedysi život v tejto oblasti nebol taký ťažký. Slnko nebolo také horúce, častejšie pršalo, sucho netrvalo tak dlho. Ale posledné roky je počasie stále horúcejšie. Kvôli suchu nemajú zvieratá čo jesť a veľa z nich uhynie. Ľudia nikdy nevedia, kedy príde dážď. A keď konečne začne pršať, prídu naopak veľké povodne. Často zaplavia domy a odplavia zvieratá. 

 

Irene a jej rodina sa usmievajú a hovoria „ngakipi na asolar“, solárna voda v Turkane.

 

Túžba učiť sa


Keď bol problém s vodou, deti nemohli chodiť do školy. Namiesto do školy, kráčali celé hodiny po vodu. A ak boli v škole, boli smädné a nedokázali sa sústrediť.  Veľa detí preto prestalo do školy chodiť úplne. Keď v dedine zabezpečili vodu, veľa z nich sa vrátilo do školy. Aj Irene. Irene býva v tradičnej slamenej búde a okolo domu pobehujú stáda kôz. Ich dom vyzerá akoby bol postavený uprostred ničoho. Len chalúpka a kozy. Jej otec nosí so sebou drevenú stoličku a palicu na pasenie zvierat. Jej mama je šťastná, že majú vodu. Bála sa o Irene, keď dlhé hodiny kráčala k rieke nabrať vodu. Veľa ľudí na ceste uštipol had alebo škorpión. Teraz má Irene oveľa viac času na školu a domáce úlohy. Keď do dediny priniesli solárne čerpadlo, celá dedina oslavovala. Tancovali a spievali dlho do noci... 

 

Irene (v strede) sa učí matematiku na základnej škole Naipa. Odišla, keď bol nedostatok vody.

 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí