Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ

220 000 detí
ohrozených mínami a inou nevybuchnutou muníciou na východnej Ukrajine

Dostupné informácie z januára až novembra roku 2017 poukazujú v priemere na  jedno detské nešťastie za týždeň, spôsobené konfliktom pozdĺž frontovej línie – ide o 500 kilometrov dlhý pás krajiny, ktorý rozdeľuje vládne a mimovládne kontrolované územie a kde sú boje ešte stále veľmi kruté.

Nášľapné míny, zvyšky nevybuchnutej munície boli hlavnou príčinou týchto detských nešťastí a tvoria približne dve tretiny zo všetkých zaznamenaných zranení a úmrtí počas tohoto obdobia. 

Deti sú väčšinou zranené, keď zdvihnú zo zeme trhaviny ako sú ručné granáty a rozbušky.

14 – ročný Alexej z Vozdvzhenky, Donecká oblasť, prišiel o tri prsty, keď mu v rukách explodoval granát

„Bolo leto a my sme sa išli s kamarátmi okúpať do rybníka. Prechádzal okolo nás vojenský konvoj a čosi vypadlo z jedného z áut. Nevedel som, čo to je, no vyzeralo to ako pero. Zdvihol som to a nastal výbuch. Môj prvý pocit bol šok a obrovská bolesť.“

„Celý môj život sa v jednej sekunde zmenil,“ hovorí Alexej, „Nemôžem robiť mnoho vecí, ktoré som robieval, no pomaly si zvykám. Nemôžem rúbať drevo, ťažko sa mi drží rybársky prút a nastavujú pasce na lovenie zveri. Niekedy ma to tak naštve až mi vyhŕknu slzy.“

„V škole zvykneme hrať hru.“ hovorí Alexej ticho. „ Všetko pri tej hre musíte robiť pravou rukou a vtedy mi je do plaču. Učím sa pracovať ľavou rukou, no zatiaľ mi to veľmi nejde...“

V priebehu posledných dvoch rokov v Alexejovom dome nebola voda, elektrina ani plyn a rodina si kúrila drevom, ktoré narúbali v okolí niekedy aj v teplotách pod – 20 stupňov. Zvuky streľby z neďalekého vojenského stanovišťa počuť počas celého dňa...

Nášľapné míny a iné explozívne zbrane tiež ohrozujú životne dôležité infraštruktúry ako sú vodné, elektrické a plynové zariadenia. Začiatkom decembra 2017 bola pri filtračnej stanici Donetsk Filter Station, ktorá zabezpečuje prívod vody takmer 350 000 ľuďom, objavená nevybuchnutá munícia. Odmínovacie skupiny boli v roku 2017 privolané k filtračnej stanici už 13-krát.

Od roku 2015 sa organizácii UNICEF a partnerom podarilo viac než 500 000 detí na východnej Ukrajine zapojiť do projektu s názvom Mine Risk Education. Tieto projekty učia deti, ako by sa mali chrániť pred mínami, nevybuchnutou muníciou a explozívnymi zvyškami z vojny. UNICEF tiež poskytuje psychosociálnu podporu 270 000 deťom zasiahnutých pretrvávajúcim konfliktom.

V roku 2017, bolo financovaných iba 46 percent záchranných centier UNICEF, ktoré apelujú na to, aby sa podporovali deti a ich rodiny na východnej Ukrajine. Aktivity zamierené na ochranu detí, ktoré zahŕňajú projekt Mine Risk Education a poskytovanie psychosociálnej podpory pre deti, majú o niečo väčšiu finančnú medzeru – 73 percent. UNICEF vyzýva všetky strany konfliktu, aby sa opätovne vrátili k podpísanej dohode o zastavení paľby v Minsku a umožnili tak naštartovať aktivity spojené s odstraňovaním mín a s opätovným úsilím o obnovenie dohody.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí