Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0738988/Georgiev

Pridajte sa k nám počas Svetového dňa detí 2023!

20. november je výnimočný deň: Svetový deň detí. 

 

Možno sa však pýtate, či sa Deň detí neoslavuje 1. júna. 

Nuž áno, tento je však trochu iný - a my vás pozývame, aby ste sa k nám pridali pri jeho oslave. 1. jún sa zvyčajne oslavuje v strednej a východnej Európe, zatiaľ čo 20. november je celosvetovým dňom detí, ktorým si pripomíname prijatie Deklarácie práv dieťaťa Organizáciou Spojených národov v roku 1959.  

UNICEF je organizácia zodpovedná za ochranu a podporu detí. Každoročne využívame príležitosť pripomenúť nám všetkým dôležitosť práv detí prostredníctvom rôznych aktivít a kampaní. Aktivít, do ktorých sa tento rok, môžete zapojiť aj vy!  

 

 

Čo sa deje na Svetový deň detí na Slovensku?  

Kľúčovými témami Svetového dňa detí v roku 2023 sú participácia a inklúzia - témy tak typické pre prácu UNICEF a jeho partnerov na Slovensku.  

Pozývame vás na verejné podujatia, ktoré 18. novembra spoluorganizujeme so samosprávami v Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove a ďalších mestách. Súčasťou týchto podujatí budú zábavné aktivity pre deti a množstvo zaujímavých diskusií.   

Ak nie ste práve v týchto mestách, nevadí! Stále sa môžete zapojiť do našej výtvarnej výzvy (pozri nižšie) prostredníctvom školy alebo firmy, prípadne sa informovať, či sa vo vašom okolí bude organizovať nejaké podujatie. 

 

 

Zúčastnite sa našej výtvarnej výzvy!  

Ak ste zástupcami školy, univerzity, mimovládnej organizácie alebo firmy, potom je táto aktivita práve pre vás! 20. novembra bude vašou úlohou zhromaždiť čo najviac ľudí na vytvorenie umeleckého diela, ktoré zachytáva podstatu inklúzie pre každé dieťa a je obmedzené len hranicami vašej predstavivosti. Všetci budú pracovať na rovnakom umeleckom diele a podstatou je zapojiť čo najviac účastníkov.  

Účasťou na tejto aktivite dáte ľuďom príležitosť prehodnotiť spôsob, akým spolu trávia čas, spojiť sa a vytvoriť nové spomienky a priateľstvá. To všetko počas toho, ako budú účastníci kreatívne spolupracovať na jedinečnom výtvarnom diele, ktoré im umožní vyjadriť, čo pre nich inklúzia skutočne znamená.  

 

Ak máte záujem zúčastniť sa, zaregistrujte sa a my vám pošleme viac informácií.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí