Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI366048/Choufany

Príbeh Omara: Výbuch
zmenil všetko

Výbuch v libanonskom hlavnom meste spôsobil obrovské škody. Explózia mala na svedomí viac ako 200 ľudských životov a tisícky zranených. Okrem toho boli zničené domy a budovy, vrátane škôl a nemocníc. Viac ako 300 tisíc ľudí zostalo zo dňa na deň bez domova. Výbuch zasiahol nielen celé mesto, ale aj celý štát.

4. augusta 2020, 18.00: Ničivá explózia v prístave v Bejrúte zanechala 300 000 ľudí bez strechy nad hlavou. Prišla v období keď krajinu ničí trojica nešťastných udalostí: kolabujúca ekonomika, politická nestabilita a pandémia. © UNICEF/UNI356239/Amro/AFP


Po výbuchu UNICEF ihneď konal a zorganizoval viaceré podporné aktivity, v ktorých sa snažil pomôcť hlavne miestnym deťom. Jedným z účastníkov týchto aktivít bol aj 7-ročný Omar. Deň pred explóziou opisoval ako obyčajný deň. Výbuch však všetko zmenil. Jeho brat Houssein sa zranil a výbuch im zničil dom aj školu, ktorú Omar navštevoval. Kvôli tomu malý Omar prestal mať rád svoju rodnú krajinu Libanon, pretože sa už necíti byť v bezpečí. Radšej by išiel do Nemecka alebo Francúzska, kde je to bezpečné a môže so svojou rodinou žiť bez strachu.

 

UNICEF/UNI356311/Amro/AFP


Omar túži  vrátiť sa späť do školy. Je to totiž jediný čas, kedy nepremýšľa nad zlými vecami, ktoré sa v jeho krajine dejú. Avšak po výbuchu to nie je možné. “Ako sa môžem znova učiť v našej škole, ktorá je zničená?” pýta sa Omar. Chcel by pre svoju sestru a troch bratov lepší domov niekde na bezpečnom mieste. Libanon je podľa neho zlé miesto, po tom, čo všetko už v krajine zažil....

 

 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí