Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UNI426371/Le Lijour

Odídenci z Ukrajiny nachádzajú podporu na hodinách jogy

Žijúc na Ukrajine viac ako rok po eskalácii vojny, Kateryna si len ťažko uvedomovala, že potebuje pomoc. Vďaka Blue Dot a ponúkaným  aktivitám sa mohla stať sa súčasťou komunity a zotaviť sa.  


Katerynin život, rovnako ako životy miliónov Ukrajincov, obrátila vojna naruby. Spolu s rodinou pochádza z Buče a pred príchodom na Slovensko strávili viac ako rok v Kyjeve.   

"Keď som žila pod neustálou hrozbou leteckých útokov, neuvedomovala som si, že potrebujem pomoc," priznáva Kateryna uvedomujúc si, ako si ľudia niekedy dokážu zvyknúť aj na tie najťažšie podmienky. "Ale hneď ako som prišla do pokojnej krajiny, pochopila som, že psychické zdravie môjho syna, a ani to moje, zďaleka nie sú v poriadku."   

"V noci som počula, ako môj syn plače do vankúša. Má len 11 rokov, ale navonok chce zostať silný, preto svoje emócie skrýva. Mala som o neho strach."    


 

Naša sila spočíva v tom, že držíme spolu  

Keď sa rodina ocitla v Košiciach, začala navštevovať Blue Dot, bezpečný priestor koordinovaný UNICEF, UNHCR a Slovenskou humanitnou radou, ktorý ponúka širokú škálu podpory pre odídencov. Už pri prvej návšteve centra, spomína Kateryna, sa jej syn zoznámil s deťmi, ktoré sa čoskoro stali jeho priateľmi.   

"Je dôležité, aby sme držali spolu. To je naša sila." Práve preto bol Blue Dot pre Katerynu a jej syna zázrakom, hovorí. Našli si tam komunitu, ktorá je pre nich ako rodina. "Už nikdy nechcem zostať sama," priznáva Kateryna.   


"Joga je sloboda pre dušu"  

Práve vďaka Blue Dot objavila Kateryna jogu, ktorá sa pre ňu čoskoro stala zdrojom novej energie. Okrem fyzickej aktivity jej cvičenie pomáha aj po psychickej stránke. "Som si istá, že aj po skončení vojny bude joga zohrávať dôležitú úlohu v mojom živote. Je to niečo, čo mi zachránilo duševné zdravie a pomohlo mi obklopiť sa úžasnými ľuďmi, hoci som tak ďaleko od domova." 

 


 

Hodiny jogy v Blue Dot sú otvorené pre deti, mládež a rodičov. "Joga je sloboda pre dušu," hovorí Anna, osemročné dievčatko z Poltavskej oblasti na Ukrajine, ktorá si hodiny veľmi užíva.   

Kvôli joge a ďalším aktivitám, ako aj priateľom, ktorých si v centre našla, sa už nevie dočkať ďalšej hodiny. Koniec-koncov, je to práve komunita, ako aj sila jednoduchých aktivít ako joga, ktoré robia Blue Dot v Košiciach takým výnimočným miestom pre mnohých Ukrajincov. 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI217301/Kokic
celý článok

Spúšťame korporátny program Firma priateľská k deťom

© UNICEF/UNI649017/Dar Al Mussawir
celý článok

Vyhlásenie výkonnej riaditeľky UNICEF, Catherine Russellovej k situácii v Libanone