Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ

Strata detských životov v Stredozemnom mori je krutosťou, ktorú budú tieto pobrežia pripomínať ešte roky

Vyhlásenie Regionálnej kancelárie UNICEF pre Európu a Strednú Áziu a špeciálneho koordinátora pre pomoc utečencom a migrantom v Európe a.i., Philippa Coriho


ATÉNY/ŽENEVA/RÍM, 15. júna 2023 – „UNICEF je hlboko zarmútený a otrasený viacerými správami,  až stovke detí uväznených v nákladnom priestore lode, ktorá sa 14. júna prevrhla a potopila pri pobreží Grécka v Stredozemnom mori. Je to najväčšia námorná tragédia za posledné roky.

„Môžeme predpokladať, že mnohé z týchto detí prišli o život, keďže správy o preživších sú zatiaľ obmedzené. Hlboko súcitíme s rodinami detí a so všetkými, ktorých táto tragická udalosť zasiahla.

„Sú to deti migrantov a deti žiadajúce o azyl, ktoré utiekli pred konfliktom, násilím a chudobou. Sú to deti, ktoré pravdepodobne znášajú vykorisťovanie a zneužívanie v každej fáze svojej cesty. Väčšina z nich sa pokúsila o nebezpečný prechod sama, odkázaná na obchodníkov s ľuďmi a pašerákov.

„UNICEF je pripravený reagovať na okamžité potreby detí a žien, ktoré mohli prežiť stroskotanie lode, v koordinácii s národnými orgánmi a partnermi.

„Akákoľvek strata na životoch je tragédia. Strata toľkých detských životov v Stredozemnom mori, ktorej sa dalo vyhnúť, je tragédiou, ktorú budú tieto pobrežia pripomínať ešte roky.“

„Podľa medzinárodného práva a Dohovoru o právach dieťaťa sú krajiny povinné chrániť práva a najlepšie záujmy detí. UNICEF naďalej vyzýva na poskytovanie bezpečných a legálnych ciest pre migráciu a azyl v Európskej únii a na koordinované pátracie a záchranné operácie, ktoré pomôžu predchádzať úmrtiam na mori.“

"Dieťa je dieťa a krajiny by mali spolupracovať, aby zabezpečili ochranu životov všetkých detí bez ohľadu na ich migračný status."

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí