Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/Boyko

PSÍK DOBREJ VÔLE UNICEF – PATRÓN, VYHĽADÁVA MÍNY A UČÍ DETI

Podľa Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny (SES) je približne 30 % územia Ukrajiny zamínovaných. Výbušniny sú v riekach, lesoch, na poliach, na okrajoch ciest, v nemocniciach, v obytných budovách, na ihriskách, dokonca aj v detských hračkách.

 

© UNICEF/Boyko

Aby sa zabránilo zraneniam a úmrtiam, záchranári SES v Černihivskej oblasti informujú deti a mládež o dôležitosti dodržiavania bezpečnostných pravidiel v prípade, že prídu do kontaktu s výbušninami. A pri práci im pomáha Jack Russel Teriér, ktorý sa volá Patrón. Patrón sa rýchlo stal maskotom SES. Spolupracuje so ženistami aj pyrotechnikmi z Černihivu a pomohol nájsť už viac ako 300 výbušnín. Tento rok si získal veľmi veľa fanúšikov a nedávno mu bol prvýkrát v histórii organizácie udelený špeciálny titul, Pes dobrej vôle UNICEF.

Majiteľom patróna je Mykhailo Iliev, vedúci skupiny pyrotechnických závodov SES v Černihivskej oblasti. Keď si on a jeho manželka Iryna adoptovali malé bielo-hnedé šteniatko, ani ich len nenapadlo, že z neho vyrastie takýto šikovný záchranca. Patrón najprv aportoval, pracoval so psovodom a bol závislý na syre. Po 24. februári si však rozšíril svoje zručnosti dokončením špecializovaného školiaceho programu. Odvtedy pomáha Mykhajlovi pri odmínovávaní.

„Pracovali sme pod ostreľovaním v tých osadách, ktoré sa vrátili pod kontrolu Ukrajiny, ako aj v lesoch, ktoré boli plné delostreleckých granátov a mín,“ hovorí Mykhailo. „Patrón zvyčajne beží dopredu, aby skontroloval územie. V prípade, že niečo nájde, začne štekať alebo len tak sedí a trpezlivo čaká, kým prídeme a odnesieme nájdenú muníciu.“

 

© UNICEF/Boyko

 

Patrón často pracuje sedem dní v týždni. Okrem vyhľadávania mín, navštevuje spolu s Mykhailom školy, aby naučili deti hlavné pravidlá, ako sa majú správať, keď prídu do kontaktu s výbušninou. „Nepribližujte sa! Nedotýkajte sa! Volajte 101!“

Ukrajinské deti už vedia rozlíšiť rôzne druhy munície a mín a vedia, ako znejú strely. Ale zodpovednosť za informovanie o hrozbe majú dospelí, rodičia aj učitelia.

 

Našťastie je štvornohý ženista Patrón pripravený pomôcť.

 

„Aj pred 24. februárom sme ľudí informovali, čo robiť v kontaktu s výbušninami ,“ hovorí Iryna, hovorkyňa úradu SES v Černihivskej oblasti. „Dnes nám už pomáha aj Patrón a my vysvetľujeme, ako mína funguje, exploduje, a aké je jej hlavné nebezpečenstvo. Prednášky sú krátke a vôbec nie sú nudné. Vďaka Patrónovi, deti informácie oveľa lepšie pochopia.“

„Patrón zvyčajne beží dopredu, aby skontroloval územie. V prípade, že niečo nájde, začne štekať alebo len tak sedí a trpezlivo čaká, kým prídeme a odnesieme nájdenú muníciu,“ hovorí majiteľ, ktorého ani len nenapadlo, keď adoptoval malé bielo-hnedé šteniatko, že bude z neho takýto záchranca. Pomohol odhaliť už viac ako 300 výbušnín. Okrem práce v teréne, chodí Patrón aj do škôl, kde pomáha na prednáškach, na ktorých deti učia, ako sa správať pri kontakte s výbušninami.

 

© UNICEF/Boyko

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí