Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0703331/Chris Farber/UNICEF via Getty Images.

Celosvetová kríza vzdelávania

Pred Summitom transformácie vzdelávania, odhalil UNICEF v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku tzv. „Učebňu krízy vzdelávania“, aby upozornil na naliehavú potrebu transformovať vzdelávacie systémy na celom svete. 

 

UNICEF varuje pred šokujúco nízkou úrovňou vzdelávania. Odhaduje, že iba tretina 10-ročných detí na svete je schopná prečítať a pochopiť jednoduchý text.


 
Pred Summitom transformácie vzdelávania, odhalil UNICEF v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku tzv. „Učebňu krízy vzdelávania“, aby upozornil na naliehavú potrebu transformovať vzdelávacie systémy na celom svete.

NEW YORK, 16. septembra 2022 – UNICEF varuje pred šokujúco nízkou úrovňou vzdelávania, pričom celosvetovo sa odhaduje, že iba tretina 10-ročných detí je schopná porozumieť jednoducho napísanému príbehu. Je to až o polovicu menej ako pred pandémiou.
 


Malá Amal: 3,5 metra vysoké umelecké dielo symbolizuje 10-ročné dievča zo Sýrie, ktoré navštevuje zmenšenú verziu inštalácie „Učebňa krízy vzdelávania“ v sídle OSN v New Yorku. Malá Amal a umelci, ktorí ju privedú k životu, budú dva týždne v New Yorku, aby upozornili na naliehavé potreby mladých utečencov. © UNICEF/UN0704232/McIlwaine

 

Dlhotrvajúce zatváranie škôl a nedostatočný prístup ku kvalitnému vzdelávaniu počas pandémie COVID-19 odhalili a prehĺbili už existujúcu krízu vzdelávania, ktorá zanechala milióny školákov na celom svete bez základných zručností, varuje UNICEF. S cieľom upriamiť pozornosť na krízu vzdelávania a potrebu transformovať ho na celom svete, UNICEF predstavil „Učebňu krízy vzdelávania“: modelovú triedu, ktorá predstavuje škálu detí, ktoré sa nedokážu naučiť základné zručnosti. Inštalácia bude vystavená pri vchode do sídla Organizácie Spojených národov v New Yorku medzi 16. a 26. septembrom.

 

 
© UNICEF/Chris Farber/UNICEF via Getty Images.

 

Tretina lavíc v tejto triede je vyrobená z dreva a plne funkčná s ikonickým batohom UNICEF umiestneným na školskej stoličke za nimi. Tieto lavice predstavujú tretinu 10-ročných detí na celom svete, ktoré sú schopné porozumieť jednoduchému textu – ukazovateľu minimálnej znalosti čítania s porozumením. Zvyšné dve tretiny stolov sú takmer neviditeľné a sú vyrobené z priehľadného materiálu, čo znamená, že 64 percent 10-ročných detí, nie je schopných porozumieť jednoduchému textu.

Počas stretnutia vedúcich predstaviteľov na Summite o transformácii vzdelávania, vyzýva UNICEF vlády, aby sa zaviazali osloviť všetky deti kvalitným vzdelávaním. Vyzývame na nové úsilie a investície na opätovné zapísanie a udržanie všetkých detí v škole, na zlepšenie prístupu k nápravnému a dobiehaciemu učeniu, na podporu učiteľov a poskytnutie nástrojov, ktoré potrebujú, a na zabezpečenie toho, aby školy poskytovali bezpečné a podporné prostredie. 

 

O UNICEFe
UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pôsobíme vo viac ako 190 krajinách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI217301/Kokic
celý článok

Spúšťame korporátny program Firma priateľská k deťom

© UNICEF/UNI649017/Dar Al Mussawir
celý článok

Vyhlásenie výkonnej riaditeľky UNICEF, Catherine Russellovej k situácii v Libanone