Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0703331/Chris Farber/UNICEF via Getty Images.

Celosvetová kríza vzdelávania

Pred Summitom transformácie vzdelávania, odhalil UNICEF v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku tzv. „Učebňu krízy vzdelávania“, aby upozornil na naliehavú potrebu transformovať vzdelávacie systémy na celom svete. 

 

UNICEF varuje pred šokujúco nízkou úrovňou vzdelávania. Odhaduje, že iba tretina 10-ročných detí na svete je schopná prečítať a pochopiť jednoduchý text.


 
Pred Summitom transformácie vzdelávania, odhalil UNICEF v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku tzv. „Učebňu krízy vzdelávania“, aby upozornil na naliehavú potrebu transformovať vzdelávacie systémy na celom svete.

NEW YORK, 16. septembra 2022 – UNICEF varuje pred šokujúco nízkou úrovňou vzdelávania, pričom celosvetovo sa odhaduje, že iba tretina 10-ročných detí je schopná porozumieť jednoducho napísanému príbehu. Je to až o polovicu menej ako pred pandémiou.
 


Malá Amal: 3,5 metra vysoké umelecké dielo symbolizuje 10-ročné dievča zo Sýrie, ktoré navštevuje zmenšenú verziu inštalácie „Učebňa krízy vzdelávania“ v sídle OSN v New Yorku. Malá Amal a umelci, ktorí ju privedú k životu, budú dva týždne v New Yorku, aby upozornili na naliehavé potreby mladých utečencov. © UNICEF/UN0704232/McIlwaine

 

Dlhotrvajúce zatváranie škôl a nedostatočný prístup ku kvalitnému vzdelávaniu počas pandémie COVID-19 odhalili a prehĺbili už existujúcu krízu vzdelávania, ktorá zanechala milióny školákov na celom svete bez základných zručností, varuje UNICEF. S cieľom upriamiť pozornosť na krízu vzdelávania a potrebu transformovať ho na celom svete, UNICEF predstavil „Učebňu krízy vzdelávania“: modelovú triedu, ktorá predstavuje škálu detí, ktoré sa nedokážu naučiť základné zručnosti. Inštalácia bude vystavená pri vchode do sídla Organizácie Spojených národov v New Yorku medzi 16. a 26. septembrom.

 

 
© UNICEF/Chris Farber/UNICEF via Getty Images.

 

Tretina lavíc v tejto triede je vyrobená z dreva a plne funkčná s ikonickým batohom UNICEF umiestneným na školskej stoličke za nimi. Tieto lavice predstavujú tretinu 10-ročných detí na celom svete, ktoré sú schopné porozumieť jednoduchému textu – ukazovateľu minimálnej znalosti čítania s porozumením. Zvyšné dve tretiny stolov sú takmer neviditeľné a sú vyrobené z priehľadného materiálu, čo znamená, že 64 percent 10-ročných detí, nie je schopných porozumieť jednoduchému textu.

Počas stretnutia vedúcich predstaviteľov na Summite o transformácii vzdelávania, vyzýva UNICEF vlády, aby sa zaviazali osloviť všetky deti kvalitným vzdelávaním. Vyzývame na nové úsilie a investície na opätovné zapísanie a udržanie všetkých detí v škole, na zlepšenie prístupu k nápravnému a dobiehaciemu učeniu, na podporu učiteľov a poskytnutie nástrojov, ktoré potrebujú, a na zabezpečenie toho, aby školy poskytovali bezpečné a podporné prostredie. 

 

O UNICEFe
UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pôsobíme vo viac ako 190 krajinách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí