Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0340199/Diefaga

Ako UNICEF bojuje
s podvýživou vo svete

 

Podvýživa vedie každoročne k stratám životov miliónov mladých ľudí. Spoločne tomu však môžeme zabrániť.
Takmer polovicu všetkých úmrtí u detí do 5 rokov má na svedomí podvýživa. Podvyživené deti sú v oveľa väčšej miere vystavené riziku úmrtia aj na inak bežné infekcie. Zvyšuje sa u nich frekvencia a závažnosť takýchto infekcií a predlžuje čas zotavenia. Zlá výživa v prvých 1 000 dňoch života dieťaťa môže tiež viesť k spomaleniu rastu, ktorý je spojený so zhoršenou kognitívnou schopnosťou a zníženou školskou a pracovnou výkonnosťou. 


Následky akútnej podvýživy počas prvých rokov života sú, žiaľ, trvalé a ani lepšia výživa v neskoršom veku už nenapraví telesné a mentálne poškodenie. Niektoré deti trpiace podvýživou bez prestania plačú, iné nemajú už silu, aby vyjadrili bolesť a odovzdane ležia… a 3 eurá to môžu zmeniť. 

© UNICEF/UNI229297/Naftalin

 

Stále máme ďaleko k svetu, v ktorom už podvýživa neexistuje


UNICEF pracuje vo viac ako 90 krajinách sveta na tom, aby sa správna výživa stala každodennou realitou pre deti, rodiny a komunity, ktoré to najviac potrebujú.

Každoročne vďaka týmto programom počty podvyživených detí klesajú. Klesajú však pomaly a stále je na svete 200 miliónov detí, ktoré trpia podvýživou. Pandémia COVID-19 tento problém ešte prehlbuje, narastajú počty rodín, ktoré nevedia zabezpečiť výživné jedlo pre svoje deti. Najlepší z najhorších scenárov odhaduje, že kvôli pandémiI sa v roku 2020 počet detí trpiacich podvýživou zvýši o 6,7 milióna. Už teraz každý rok zomrú 3 milióny detí na podvýživu. ALE NEMUSIA. 

Dobrou správou je, že až 95% detí trpiacich podvýživou vieme včasnou pomocou zachrániť. A na ich záchranu môžete prispieť aj VY! 

 

AKO?

Vaša SMS za 3€ môže tieto hrozné čísla zmeniť.
Pošlite SMS s textom "dobry pocit" na číslo 844.


UNICEF vďaka vášmu daru prostredníctvom SMS dokáže zabezpečiť 3 podvyživeným deťom 3 x špeciálnu terapeutickú stravu na celý deň - na raňajky, obed i večeru. 

 

Zázračná arašidová pasta, ktorá zachraňuje životy

Na vyliečenie detí z akútnej podvýživy používame v UNICEFe vysokonutričnú pastu z arašidov, ktorú môžu detičky jesť priamo z vrecúšok. Je to jednoduché a lacné riešenie, ktoré dokáže dieťatko, ktoré trpí akútnou podvýživou vyliečiť v priebehu 6 - 8 týždňov. Začatie používania tejto vysokokalorickej výživy, spôsobilo na začiatku nového tisícročia revolúciu v boji proti podvýžive.

© UNICEF/UN025832/Malik

 

Čo vlastne pre 3 podvyživené detičky zabezpečím?

  • Vysoko nutričnú pastu, ktorej základom sú arašidy, sušené mlieko, olej, cukor, obohatené o životu potrebné vitamíny a minerály.
  • Každá dávka je pripravená k okamžitej konzumácii bez použitia vody, ktorá by mohla byť kontaminovaná.
  • 1 vrecúško = 500 kalórií, 3 vrecúška denne zabezpečia potrebný kalorický príjem podvyživenému dieťaťu.
  • Jej trvanlivosť je 2 roky a je odolná voči vysokým teplotám (nemusí byť skladovaná v chladničke).
  • Jednoducho sa skladuje a prepravuje.
  • Dieťatko ju môže zjesť priamo z vrecúška, takže jej konzumácia je hygienická.
  • Podvyživené dieťatko potrebuje 3 vrecúška denne, aby sa v priebehu 6 - 8 týždňov dostalo z kritického stavu podvýživy.

© UNICEF/UNI231072/Estey


Poďme spolu tieto čísla zmeniť. Pridajte sa aj vy a pošlite SMS v tvare "dobry pocit" na číslo 844.  Hodnota darcovskej SMS je 3€. 
Ďakujeme!

 

Podvýživa má veľa podôb. Formy podvýživy a ako s ňou v UNICEFe bojujeme - o tom sa dozviete v informačnom videu, ktoré pripravila UNICEF Junior Ambasádorka Ľubomíra Marczellová a nadaboval náš kolega Tibor Macura.


 

Ďalšie zdroje, kde sa dozviete k tejto téme viac:

 

 

UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pôsobíme vo viac ako 190 krajinách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. 

www.unicef.sk

 

 

 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI217301/Kokic
celý článok

Spúšťame korporátny program Firma priateľská k deťom

© UNICEF/UNI649017/Dar Al Mussawir
celý článok

Vyhlásenie výkonnej riaditeľky UNICEF, Catherine Russellovej k situácii v Libanone