Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ

750 000 detí
na východnej Ukrajine v ohrození

Nedávne zvyšovanie napätia v krajine poškodilo životne dôležitý prívod vody. Približne 400 000 ľudí, z toho 104 000 detí, bolo odrezaných od prívodov pitnej vody po dobu 4 dní po tom, čo boli poškodené dve filtračné stanice pre južný Donbass zničené ostreľovaním. Neodkladné opravy už boli dokončené.

„Takmer 3 milióny ľudí na východnej Ukrajine sa spolieha na prívody vody a jej infraštruktúru, ktoré sú momentálne v ohni. Predpokladáme, že viac rodín bude odrezaných od prívodov pitnej vody, čím budú ich deti vo väčšom a závažnejšom ohrození, budú musieť čeliť chorobám a iným nebezpečenstvám,“ povedal Afshan Khan, regionálny riaditeľ pre Európu a centrálnu Áziu.

V Donetsku, kde sú elektrické vedenia, ktoré dodávajú elektrickú energiu pre mestskú stanicu na filtráciu vody, bola stanica poškodená začiatkom júna, čím hrozilo, že viac ako 1 milión ľudí stratí prístup k bezpečnej pitnej vode. 

Deti, ktoré sú odrezané od čistej pitnej vody môžu rýchlo dostať rôzne choroby, zapríčinené práve znečistenou vodou, ako je napr. aj hnačka. Dievčatá a chlapci, ktorí  donášajú vodu z alternatívnych zdrojov alebo tí, ktorí sú nútení opustiť ich domovy z dôvodu narušenia bezpečného zásobovania vodou, čelia nebezpečenstvu z pretrvávajúcich bojov alebo iných foriem zneužívania.

„Všetky strany konfliktu musia umožniť neodkladné opravy, pokiaľ sú pitné zdroje zničené a musia okamžite zastaviť nerozlišujúce ostreľovanie civilne dôležitých infraštruktúr,“ povedal Khan. 

UNICEF poskytuje prístup k bezpečnej pitnej vode pre viac ako 1,5 milióna ľudí vo vládnych a mimovládnych oblastiach východnej Ukrajiny. Táto práca zahŕňa prepravu vody pre ľudí, ktorí sú od nej odrezaní, poskytuje životne dôležité doplnky a vybavenie, a opravuje zničenú infraštruktúru.

Po viac ako troch rokoch konfliktov na východnej Ukrajine potrebuje 3,8 milióna ľudí humanitárnu pomoc a viac ako 1,5 milióna ľudí boli nútení vysťahovať sa zo svojich domovov. 

UNICEF opäť vyzýva všetky strany, aby okamžite znovu uzavreli dohodu o prímerí, ktorá bola uzavretá v Minsku v auguste v roku 2015, a taktiež ich aj vyzýva, aby rešpektovali humanitárne právo vrátane umožnenia neobmedzenej humanitárnej pomoci.

V tomto roku, aby mohol UNICEF poskytovať zdravotnú a výživovú podporu, vzdelanie, čistú vodu, hygienu a zdravotnú starostlivosť nielen pre deti, ale rovnako  aj pre rodiny, ktoré boli ovplyvnené konfliktami na východnej Ukrajine, apeluje o príspevok v hodnote 31,3 milióna dolárov, vďaka ktorému vie pomôcť. 

 

Pre viac informácií kontaktujte:

Melanie Sharpe, UNICEF Ženeva, +41 79 834 74 01, msharpe@unicef.org

Kusali Nellie Kubwalo, UNICEF Ukrajina +38 50 448 45, 14 knkubwalo@unicef.org

Prístup k videám a fotografiám môžete nájsť tu: http://weshare.unicef.org/Package/2AM4080ZGVFH.

UNICEF propaguje práva a blaho každého dieťaťa, vo všetkom čo robíme.  Spoločne s našimi spoločníkmi pracujeme v 190 krajinách a územiach. Aby sa tento záväzok preniesol aj do praktickej časti, naše úsilie dáva špeciálny prístup na dosahovanie najzraniteľnejších a  najviac vylúčených detí.

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

celý článok

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Palestína - Detské obete na Západnom brehu za posledných deväť mesiacov prudko vzrástli . Od októbra 2023 bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema každé dva dni zabité v priemere jedno palestínske dieťa, čo je takmer dvaapolnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi.

celý článok

Útok na nemocnicu Okhmatdyt poukazuje na to, že ukrajinské deti nie sú v bezpečí